Már a blokkok alaplemezét modellezik a szakemberek

Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást, írják a paks2.hu oldalon.

Forrás: Paks II. Zrt.

Folyamatosak az előkészületek a Paks II. projektben annak érdekében, hogy az év végén az első betonöntéssel megkezdődhessen az 5. blokki nukleáris sziget alaplemezének kivitelezése. Ennek érdekében a szakemberek egy úgynevezett „mock up” tesztet is elvégeztek, vagyis 1:1 arányban megépítették a reaktorépület alaplemezének mintegy 4×8 méter alapterületű, 3 méter vastagságú részletét. Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársainak jelenlétében zajló teszt célja a kivitelezés modellezése volt, különös tekintettel a nagy vastagságú szerkezetek tömegbeton mivoltára. A külső telephelyen zajló munka volumenét jól jellemzi, hogy az alaplemez modelljének elkészítéséhez 6 m³ aljzatbetont, 90 m³ betont, 26 tonna betonacélt és fél tonna kötöződrótot használtak fel.

A mock-up tesztet megelőzően már készült egy kisebb, 3×3 méteres pre-mock-up betontömb is az esetleges hibák, hiányosságok feltárására.

Forrás: paks2.hu