Választások 2024 – Már benyújthatók a kérelmek

Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya április 20-án kezdődik meg, de a választópolgárok már benyújthatják a választásokkal kapcsolatos kérelmeket. Emellett is vannak olyan dátumok, amelyekre ajánlott odafigyelni, ezeket gyűjtöttük össze.

Fotó: Molnár Gyula/archív illusztráció

A június 9-re kitűzött választások különlegessége, hogy a voksoláson egy napon, közös eljárásban választjuk meg az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit.

A választópolgárok április 4-től már benyújthatnak a választásokkal kapcsolatos kérelmeket, azaz átjelentkezési kérelmet, mozgóurna iránti kérelmet, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelmet, írják a valasztas.hu oldalon.

A választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában. A magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, ott szerepelniük kell ahhoz, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Az európai uniós állampolgárok május 24-én 16 óráig kérhetik a felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.

Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb május 15-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak az EP-választáson.

Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya április 20-án kezdődik meg, ettől a naptól vehetik majd át a jelöltként indulni szándékozók és a jelölőszervezetek az ajánlóíveket a helyi választási irodában, ekkor kezdődik meg a jelöltséghez szükséges ajánlások összegyűjtése.

Pakson 2024-ben is nyolc egyéni körzetben, tizenhét szavazókörben választanak a szavazók önkormányzati képviselőket, és három listás helyről döntenek szavazataikkal. A képviselő-testület tagjainak mandátuma öt évre szól.

– A választásról szóló értesítőt 2024. április 19-ig kapják meg azok a választópolgárok, akik április 3-án szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben. Az önkormányzati választásokon a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, az EU-s állampolgárok, valamint a menekült státusszal vagy huzamos tartózkodási joggal rendelkezők szavazhatnak. A választópolgár a szavazás jogát lakóhelyén vagy bejelentett tartózkodási helyén gyakorolhatja – tájékoztatott dr. Sátor Vera, a helyi választási iroda helyettes vezetője.

Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása 2024. október 1-jéig tart.

A választásokkal kapcsolatos tudnivalókról folyamatosan tájékoztatást adunk felületeinken.