OECD NEA Vezetés és Biztonsági Kultúra munkacsoportjának plenáris ülése az OAH-ban

Az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) Vezetés és Biztonsági Kultúra munkacsoportja plenáris ülésének április 8–11. között. Az ülést Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az OAH számára 2024 fókuszában a biztonsági kultúra áll, a hivatalnál számos tevékenység kapcsolódik hozzá, illetve a jövőbeni tervek szempontjából is meghatározó ez a témakör, írják az OAH honlapján.

Forrás: haea.gov.hu

Az OAH elnöke gratulált a munkacsoport hároméves munkája eredményeként megszületett és az OECD NEA által frissen közzétett kiadványokhoz. A publikációk támogatást nyújtanak a vezetési gyakorlat fejlesztésére annak érdekében, hogy az a biztonsági kultúra erősítését eredményezze a nukleáris hatóságoknál, valamint azt vizsgálják, hogy a nukleáris hatóságok és az engedélyesek biztonsági kultúrája milyen hatást gyakorolnak egymásra, illetve azt, hogy a hatóság a saját biztonsági kultúrájával hogyan tudja pozitívan befolyásolni ezt a hatást az engedélyes irányába. A kiadványok elérhetők az OECD NEA honlapján.

Nobuhiko Ban, a munkacsoport elnöke ismertette a megbeszélés fő célkitűzését, amely elsősorban a munkacsoport következő feladatainak meghatározása volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy egy olyan rendezvény (mini workshop) tematikájának kidolgozása és megszervezése szükséges, amely elősegíti, hogy az engedélyes feladatainak ellátása során minél jobban érvényesüljön a felelősségtudatosság. Javaslat született továbbá arra is, hogy a munkacsoport az OECD NEA frissen közzétett kiadványainak gyakorlati használatát elősegítő eszköztárat állítson össze.

A találkozó negyedik napján a munkacsoport ellátogatott a paksi atomerőműbe, ahol a látogatóközpont és a 2. blokk megtekintését követően felkeresték a Karbantartó Gyakorló Központot.

Forrás: haea.gov.hu