Nagyarányú ASE győzelem Szegeden

A tavalyi szezonhoz hasonlóan ezúttal is az alsóházi rájátszásban folytatja a bajnoki küzdelmeket az ASE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A különbség annyi, hogy a 2022/2023-as alapszakasz után a paksi csapat a kilencedik helyen végzett, és hat ponttal vágott neki a play outnak, míg most tizenkettedikként, három ponttal kezdte a tíz mérkőzésből álló sorozatot. A mai (04.13.) találkozón visszatért Clarance és Eilingsfeld, a csapatkapitány Kovács Ákos azonban kisebb sérülés miatt kimaradt a keretből. Az első meccset Szegeden játszotta a piros-kék csapat, a Naturtex-SZTE-Szedeák ellen, amely az előző hétvégén a Falcot verte a Magyar Kupa elődöntőben, és a Szolnok elleni fináléban két negyed után még nekik állt a zászló. A két csapat utoljára március 16-án, a Tisza partján csapott össze, akkor a kék-fehérek a 41 pontig jutó Locke vezérletével 92-87-re nyertek, ezúttal azonban a piros-kékek örülhettek, magabiztos, nagyarányú győzelmet arattak.

Az első percekben csak büntetőkből találtak be a csapatok, aztán Ihring két közelije, majd Sövegjártó triplája után 7-9-et mutatott az eredményjelző a negyedik perc derekán. Továbbra is az ASE akarata érvényesült, Sövegjártó zsákolása után időt kértek a hazaiak hat perc elteltével, 11-16-nál. Wooten zsákolása után kimaradt több paksi helyzet, a hazaiak pedig feljöttek 18-18-ra a kilencedik perc elején. Knowles közelije után ismét az Atomnál volt az előny, de az utolsó másodpercekben egyenlítettek a vendéglátók.

Jobban kezdte a második felvonást a Szeged, amíg ők 10 pontot szereztek, addig válaszként csak két Clarance dupla érkezett, időt is kért Sebastjan Krasovec 30-24-nél, a negyedik perc végén. Ezután Dorogi percei következtek, zsinórban három kosarat szerzett a gyűrű alól. A hazaiak sem álltak le, de sikerült 1-2 pontra megközelíteni őket, Dorogi újabb kettese után 38-36-ra alakult az eredmény. Egy triplával ellépett a SZEDEÁK, de sikerült visszajönni, Ihring, Nicholson és Clarance találataival, időt is kértek a hazaiak 43-42-nél a kilencedik perc végén. Az utolsó perc Nicholsonról szólt, két közeli találata és egy büntetője eredményeként 4 pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre az ASE.

Eilingsfeld közelijével kezdődött a második félidő, majd Clarance, Nicholson és Knowles is betalált, a svéd válogatott büntetői után 53-59 állt az eredményjelzőn. Nicholson triplája után időt kértek a hazaiak 55-64-nél, de nem tudták megállítani a piros-kékeket, Clarance és Nicholson sorra szerezte a pontokat, sikerült ellépni 59-73-ra. Az utolsó percben aztán két büntetővel és egy közelivel 10 pontra csökkentette hátrányát a Szeged.

Még két perc sem telt el máris időt kért a SZEDEÁK, Sövegjártó hárompontosa és Nicholson közelije után 13 pontosra nőtt az Atom előnye. Eilingsfeld is betalált távolról, majd Wooten és Ihring is közelről, megnyugtató, 18 pontos előnye volt a paksi csapatnak a negyedik perc végén. Ezután még volt egy szegedi felzárkózási kísérlet, ami hamvába holt, Wooten zsákolása és Dorogi közelije után lecsillapodtak a kedélyek, 74-90-re alakult az eredmény a 7. percben. Az utolsó két percben Pajor és Kékesi is pályára lépett, utóbbi egy középtávolival pontokat is szerzett.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 81-96 (20-20, 23-27, 20-26, 18-23).
ASE: Wooten 6, Pajor -, Nicholson 20/3, Géringer -, Kékesi 2, Dorogi 10, Eilingsfeld 7/3, Sövegjártó 8/6, Clarance 24/3, Kucsora -, Ihring 13, Knowles 6.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív