Szombaton kezdődik a kampány

Április 20-án, szombaton kezdődik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka. Szintén ettől a naptól lehet ajánlásokat gyűjteni az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választások vonatkozásában, illetve pártlistát ajánlani az európai parlamenti választásra.

Az európai parlamenti választás vonatkozásában a pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által kiadott aláírásgyűjtő íveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait. A listaállítás feltétele az európai parlamenti választásra 20 ezer választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlás leadása, melynek határideje 2024. május 3. 16 óra.

Polgármester-jelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet ajánlani az illetékes helyi választási irodától igényelt ajánlóíven lehet. Az említett jelöltek esetében a jelöltek bejelentésének határideje 2024. május 6. 16 óra.

A vármegyei lista és a területi nemzetiségi lista esetében a területi választási iroda által kiadott ajánlóíveken gyűjthető ajánlás. Országos nemzetiségi listát ajánlani a Nemzeti Választási Iroda által kiadott ajánlóíven lehet. A vármegyei lista, valamint a területi és országos nemzetiségi lista bejelentésére 2024. május 7-én. 16 óráig van lehetőségük a jelölő szervezeteknek.

Az ajánlásgyűjtés megkezdésével párhuzamosan ismét elérhetővé válik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatás a választópolgárok számára. A szolgáltatás segítségével ellenőrizhetik, hogy melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában. Fontos azonban kiemelni, hogy a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyek ellenőrzése megtörtént. A 2022. évi országgyűlési választások előtt a Nemzeti Választási Iroda azzal a céllal hozta létre az online ajánlás-ellenőrzési szolgáltatását, hogy elősegítse a választások tisztaságát, és erősítse a közbizalmat. Bővebben ide kattintva.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Forrás: valasztas.hu