Elérhető az online ajánlás-ellenőrző szolgáltatás

Ismét elindította Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű online ajánlás-ellenőrző szolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda (NVI), mely segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik listát vagy jelöltet támogatták aláírásukkal a június 9-i választások ajánlási időszakában. Fontos megjegyezni, hogy a rendszerbe csak azok az aláírások kerülnek be, amelyek ellenőrzésére sor került. Az online szolgálatatás mellett az ajánlások ellenőrzésére papír alapon, illetve személyesen továbbra is lehetősége van az állampolgároknak, írják a valasztas.hu oldalon.

Az ajánlás leadására vonatkozó tájékoztatás iránti kérelem mindhárom választástípus, vagyis az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában benyújtható. A kérelem beadható elektronikus úton a személyre szabott ügyintézési felületen (SZÜF) keresztül a Nemzeti Választási Irodához, de személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is bármely helyi választási irodához.

A szolgáltatást a 2022. évi országgyűlési választások és népszavazások előtt, a közbizalom és a választások tisztaságának elősegítése érdekében hozta létre az NVI. A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson a szolgáltatás igénybevételével több mint 130 ezer lekérdezésre került sor, a választási irodákhoz érkező, visszaélés gyanúját felvető panaszok száma pedig kevesebb mint 100 volt.

A Kit ajánlottam? szolgáltatással kapcsolatos további információk ide kattintva érhetőek el.

Fotó: www.pixabay.com
Fotó: www.pixabay.com/illusztráció