Ilyen lesz a kulturális központ a felújítás után

Páholyok a színháztérben, kétszáz fős rendezvényterem, a főbejárat előtt felvonulási tér – mindez szerepel a Csengey Dénes Kulturális Központ teljes körű felújítását, valamint bővítését tartalmazó kiviteli tervekben. A várható beruházással kapcsolatos elképzeléseket Szabó Péter polgármester és Márkus Zalán, a kulturális központ igazgatója ismertették.

Folyamatban vannak az egyeztetések Magyarország Kormányával azzal a mintegy 40 milliárd forint támogatással kapcsolatban, amelyből a Csengey Dénes Kulturális Központ felújítása is megvalósul majd. A már kész kiviteli terveket Szabó Péter polgármester és Márkus Zalán, a kulturális központ igazgatója mutatták be május 16-án. A polgármester azt mondta, hogy amint megkapja Paks a kormányzati forrást, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után akár már idén elkezdődhet a kulturális központ teljes körű felújítása és bővítése.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Márkus Zalán, a kulturális központ igazgatója is tagja volt annak a csapatnak, amely a tervezőknek instrukciókat adott arról, hogy milyennek szeretnék látni a kulturális központot. Az épület kívülről-belülről megújul, eredeti szerkezete annyiban változik, hogy az árkád alatti részeket is beépítik. A főbejárat előtt mintegy 600 négyzetméteres felvonulási teret alakítanak ki nagyobb rendezvények, előadások számára, az épület sakkszobor felőli részén pedig 200 fős, multifunkcionális terem kap majd helyet. Emellett megújul a színháztér, amelyben a nézőteret meg lehet felezni, forgószínpadot terveztek bele lift elhelyezéssel, korszerűsödik a világítás és négy páholyt is kialakítanak a teremben. Máshova kerül majd a büfé és a könyvtár is, olvasósarkokat alakítanak ki, a moziszékek sormagasságát a jobb rálátás miatt megváltoztatják. Az igazgató hozzátette: az épületet fehérre tervezték, bronz keretekkel. A központ környezetét is érinti majd a várható beruházás, a zöldfelületek bővülnek és a parkolási gondokon is enyhítenek.

Mint Szabó Péter polgármester részletezte, a kiviteli terv részét képezi, hogy a Gagarin utca, illetve a Barátság útja felőli részen összesen 40 új parkolót alakítanak ki, így a jelenleg fennálló parkolási nehézségeken is tudnak majd segíteni. Hangsúlyozta, hogy a várható negyvenmilliárd forint kormányzati támogatáshoz kapcsolódó városi tervek részét képezi az Atomtér második ütemű fejlesztése, amely magában foglalja a Kurcsatov utca felé eső park rekonstrukcióját is, így a 21. századi kulturális központhoz méltó lesz a környezete is.