Már lehet nevezni az országos sillerborversenyre

Paks Város Önkormányzata és a Paks, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete tizenötödik alkalommal rendezi meg az Országos Sillerfesztivált. A részletekről Somkert Zoltán, az egyesület alelnöke, dr. Hanol János, az egyesület titkára és Márkus Zalán, a kulturális programot szervező Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója tájékoztattak.

A június 7-én és 8-án zajló Országos Sillerfesztiválon az első a szakmai nap, ahol az elmúlt évek hagyományait követve megrendezik a sillerborok versenyét, tájékoztatott Somkert Zoltán. A rendezvény szakmai fővédnöke Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója. A szakmai zsűri tagjai az ország több pontjáról érkeznek, elismert borbírók, akik szakértelmükkel biztosítják a rendezvény színvonalas lebonyolítását, a beérkezett borminták értékelését, ami hat présházban zajlik majd. A másnapi eredményhirdetésen tudhatjuk meg, hogy melyik lett az ország legjobb sillere, valamint Paks legjobb sillere.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/TelePaks

A versenyről dr. Hanol János úgy tájékoztatott, hogy nevezési díj nincs, a borversenyre kettő palack sillerborral lehet nevezni. A nevezési lap már letölthető a paks.hu honlapról, illetve emailben is igényelhető és elküldhető a somkertz@gmail.com emailcímre, vagy további információ kérhető a 30/268-59-52-es telefonszámon. A bormintákat Kovács Mihály főpohárnok pincéjében (Paks, Sárgödör tér 50.) lehet leadni 2024. június 3-tól 6-ig. Vidékről a borokat futárral vagy posta úton Somkert Zoltánhoz lehet elküldeni (Paks, Akác utca 60.).

Fotó: Babai István/archív illusztráció

A szakmai bírálatot követő napon közönségnapra várják az érdeklődőket a Sárgödör térre. Lesz főzőverseny, ahol sillerborokhoz illő ételeket kell készíteniük a résztvevőknek, nevezni június 8-án 8 és 9 óra között lehet majd. Márkus Zalán arról tájékoztatott, hogy a 15 órakor kezdődő eredményhirdetés után színpadi műsor következik helyi és környékbeli fellépőkkel, valamint Oszvald Marika operetténekessel. A rendezvényt retró diszkóval zárják. A közönségnapon mindemellett lesz szabad kóstolás a Kárpát-medence száz legjobb silleréből.