Város napja és gyermeknap

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Paks, én így szeretlek című kiállítás megnyitójával kezdődött az idei Város napja rendezvénysorozat május 24-én. A tárlaton az azonos címmel meghirdetett, nyílt képzőművészeti alkotópályázatra készült képeket mutatják be. A pályázat célja az volt, hogy a 45 éves múltra való visszatekintés mellett a kreatív pályamunkákon keresztül Paks pozitív imázsképét is megjelenítsék a pályázók. A zsűri hat kategóriában díjazta a legjobb alkotásokat. Az elismeréseket Szabó Péter polgármester és dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója adták át.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Paks Taps All Stars alkalmi formáció Jöhet a taps című dalának premierjére is várták a lakosságot. A dal ötletgazdái a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai voltak, a megvalósításban közreműködött mások mellett Tábori Emese, Kovács Aliz, Asztalos Norbert, László Boldizsár, Cseke Gábor, Takács József Jozzy. A pénteki napot az Edda Művek koncertje zárta az ASE sportcsarnok mellett felállított nagyszínpadon.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A hagyományos felvonulással indult a másnapi program, ahol civil- és politikai szervezetek, sport- és kulturális egyesületek, és Paks testvértelepüléseinek küldöttségei vettek részt. Az Építők útjáról az ASE sportcsarnok mellett felállított színpadhoz érkeztek a felvonulók, ahol a Roger Schilling zenekar térzenével fogadta őket. Megnyitójában Szabó Péter polgármester elmondta, hogy nagy örömmel készült a Város napjára, hiszen évek óta ez a legnépszerűbb, legjobban várt és legjobban megbecsült programja a városnak. A polgármester szerint azt, hogy idén 45. évfordulóját ünnepeljük Paks várossá nyilvánításának az atomerőmű-építés megkezdésének is köszönhetjük. Ezért kézenfekvő, hogy a város és a létesítmény együttműködik, és ebben az évben a Város napját és az atomerőmű hagyományos gyermeknapját közösen szervezik meg.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Míg az ASE sportcsarnok parkjában színes gyermekprogramokkal várták a kicsiket, addig a sportlétesítmény melletti füves területen felállított sátrakban mutatkoztak be a Város napján résztvevő intézmények, szervezetek. Folyamatosak voltak a színpadi programok, fellépett a Táncolj Önmagadért Tánccsoport, a Siller Nótakör, a Csámpai Country Road Klub, az Antré Színtársulat, a Csillag Show Dance Team, a nyugdíjasklubok énekkarai, a Paks Városi Vegyes Kar, a Paksi Twirling és Botforgató KSE és a Tűzvirág Táncegyüttes.

Halászléfőző versenyt is hirdettek erre a napra, amelyre 35 csapat nevezett. A zsűri döntése alapján a harmadik helyet a Pákászok csapat, a másodikat a Poharas Faloda az elsőt pedig a Jilling család szerezte meg. A díjakat Szabó Péter polgármester mellett dr. Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, valamint Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója adták át.

A vajdasági Zenta ezúttal is képviseltette magát a paksi testvérvárosok küldöttségei sorában Reichertschofen és Novovoronyezs mellett. A település polgármestere, Czeglédi Rudolf elmondta: egy álom valósult meg azzal, hogy évekkel ezelőtt testvérvárosi kapcsolat született a két település között, amelynek köszönhetően szoros barátságok is köttettek.

A Város napján a kulturális programokat követően adták át a Paks Gigapakkot, amely több mint egymillió forint értékben tartalmaz számos ajándékot a masszázspisztolytól, a négyméteres medencétől, a konyhai aprítótól, valamint a mobiltelefontól a fesztiválbelépőig. Az ajándékcsomagot a város és a paksi cégek, szolgáltatók felajánlásaiból állították össze. Közel 700 tombolát vásároltak meg a Város napjának látogatói, közülük egy szelvény volt nyertes. A gigapakkot Kákainé Sebestyén Judit nyerte meg.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A rendezvény ideje alatt a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhattak a Város napjára látogatók. A kétnapos rendezvénysorozatot a Valmar koncertje zárta.

A gyermeknapról itt írunk bővebben.