Gulyás Róbert: Folyamatos sérülések hátráltattak minket

Az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata a 10. helyen végzett a 2023/2024-es bajnokságban. A 14 csapatos mezőnyben az alapszakaszban 26 mérkőzést játszottak a piros-kékek, 10-et megnyertek, 16-on kikaptak. Az első győzelemre a nyolcadik fordulóig kellett várni, akkor már Sebastjen Krasovec irányította a társaságot, mivel négy nyeretlen összecsapás után a klub felmentette Csirke Ferenc vezetőedzőt. A játékoskeret folyamatosan változott, az alapemberek közül Eilingsfeld János már az induláskor sérült volt, csak a play out-ban tért vissza, Duda Sanadze megsérült a világbajnokságon, egy percet sem tudott játszani piros-kékben. A szlovák válogatott Mario Ihring a felkészülés során sérült meg, az ötödik fordulóban lépett először pályára, ezért hét mérkőzés erejéig tagja volt a keretnek az egykori válogatott, magyar bajnok Darrin Govens. Menet közben érkezett az NB I/B-ből Kucsora Csaba, mivel Gulyás Milán is állandóan sérüléssel bajlódott, az alapszakasz végéig irányítótól a centerig cserélték a külföldi játékosokat. Az alapszakasz végén a 12. helyen zártak Kovács Ákosék, következhetett az alsóházi rájátszás, amely a kieső csapatról döntött. Az oda-vissza vágós lebonyolítás során mindenki tíz meccset játszott, az ASE hat győzelemmel és négy vereséggel gond nélkül prolongálta az NB I/A csoportos tagságát. A csapat 2023/2024-es szereplését Gulyás Róbert szakosztályelnök értékelte a Paksi Hírnöknek.

Azt mondta, hogy nem érték el a várakozásokat, talán picit túl is vállalták magukat, túl sokat akartak a szezon elején. – Szerintem a legnagyobb probléma az volt, hogy egyetlen egy mérkőzésen nem játszott, de még edzésen sem edzett hiánytalanul együtt a csapat. Jobb lett volna ha teljes kerettel tudunk játszani, de ez nem adatott meg tavaly folyamatos sérülések hátráltattak minket. Az edzőcsere, majd a játékoscserék sem hozták meg azt az átütő erőt, amire szükségünk lett volna. Ami még esetleg belejátszott abba, hogy megint az alsóházi rájátszásba kerültünk az az, hogy Eilingsfeld János az egész alapszakaszt kihagyta, és Sanadze a vb-t követően érkezett sérülten. Nem tudtunk felkészülni arra, hogy a két alapjátékosunk ki fog esni, plusz, hogy az egyik kiegészítő ember, Gulyás Milán, akire nagy szerep hárult volna, öt vagy hat meccsen tud csak játszani. Elkezdődött a szezon, és nem tudtuk őket pótolni, ami szerintem érthető, mert a külföldit még talán-talán lehet, de a magyar játékosokat nem tudjuk. Elkezdődött egy negatív széria, aminek a következménye az edzőcsere lett, utána kellett pár mérkőzés, hogy a csapat erőre kapjon, de sajnos nem tudta azt a stabilitást hozni, hogy folyamatosan jó teljesítményt nyújtson. Egy-két győzelem után mindig olyan érzésem volt, mintha a csapat elhitte volna, hogy ezután már mindenkit megverünk, aztán jöttek a vereségek. Szerintem nem igazán működött a csapatkémia a bajnokság második felében, és az igazolások nem nagyon hozták meg a várt javulást. Sajnos vannak olyan emberi tényezők, amiket egy videó felvétele alapján nem látunk a külföldi játékosoknál – összegzett Gulyás Róbert.

Gulyás Róbert. Fotó: Molnár Gyula

A vezetőedző arról is beszélt, hogy miért nem sikerült meghatározó magyar játékost, játékosokat Paksra hozni tavaly ősszel. – Egyfelől nagyon bíztunk abban, hogy Johnsi lesz az, aki köré építhetjük a csapatot. Másfelől ha a tavalyi nyarat megnézzük, nem mozdultak a magyar játékosok. Érezhető volt, hogy mindenki jól el van a saját helyén, senki nem akart kockáztatni, senki nem akart váltani. Egyeztettünk játékosokkal, de nem nagyon tudtunk megmozdítani senkit. Egyfelől nem is voltak olyan anyagi lehetőségeink, mint most, másfelől nem volt meg a szándék a játékosokban. Továbbá nagyon kiszolgáltatott a helyzetben vannak a klubok, mert minden szerződés a játékost védi. Ha a játékos meccs előtt azt mondja, hogy sérült, vagy nem teljesít a pályán, nem tud mit kezdeni vele a klub, a belső motivációt nem tudjuk kívülről mozgatni. Sajnos idén több olyan játékos volt, aki nem tett meg mindent a pályán azért, hogy nyerjen a csapat. Ezért változtattunk a taktikánkon, és próbáltunk olyan játékosokat hozni – most magyarokat –, akiknek nem kérdés, hogy ha kell, „meghal” a pályán. Reméljük, ezáltal a külföldi játékosok hasonlóan fognak gondolkodni. Szezon közben nagyon kevés idő van arra, hogy megismerjük a játékosok hátterét, mert általában gyorsan kell dönteni. Most próbálunk úgy dolgozni a nyáron, hogy a játékosnak nemcsak a szakmai előéletét, hanem az emberi oldalát is minél jobban megismerjük – mondta Gulyás Róbert.