Közélet közelről – A vendég: Heringes Anita

Heringes Anitát, a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) polgármesterjelöltjét választották Paks következő polgármesterének a szavazatok 47,96 százalékával, valamint a PDF képviselőjelöltjei a nyolc választókerületből hétben győztek. Heringes Anita megválasztott polgármester volt a TelePaks Közélet közelről című magazinjának vendége a választások másnapján.

Forrás: TelePaks

Heringes Anita beszélt arról, hogy az átmeneti rendelkezések szerint október 1-jéig ugyanaz a képviselő-testület végzi a munkáját, amely az elmúlt négy és fél évben. Amennyiben a képviselő-testület határozatképtelen vagy egy kérdésben kétszer nem tud döntést hozni, akkor a polgármester egy személyben dönthet. – Szabó Péteren most nagy lesz a felelősség, hogy október 1-jéig az ő általa támogatott többséggel él, és a város érdekeit kívánják szolgálni, vagy pedig átadják Paks város eddigi polgármesterének a stafétát, és egyedül kell majd döntenie, hiszen a PDF képviselői nem tudnak többséget prezentálni. Azt gondolom, hogy most el kell felejtsük a kampányidőszakot, be kell temessük az árkokat, és a következő három és fél hónapban együtt kell dolgozzunk, hogy előremenjünk – mondta Heringes Anita.

Kifejtette, hogy a képviselő-testület szakbizottságait ugyanúgy szeretnék tovább működtetni, az SZMSZ-t közösen fogják kialakítani a következő képviselő-testülettel. – Ahogy a kampányunk során elmondtuk, azoknak a hivatali dolgozóknak, köztisztviselőknek, akik tisztességgel végezték a munkájukat az elmúlt időszakban, továbbra is lesz feladatuk. Azt kérem tőlük, hogy a tudásuk legjavát adják, legyenek kritikai észrevételeik, mondják el a véleményüket, hogy az ő szakterületükön mi lenne a jó – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az új képviselő-testület minden tagjának ugyanolyan felelőssége lesz a munkában. – Az ötleteket nem aszerint fogjuk megítélni, hogy ki melyik oldalon ül, hanem hogy mennyire jók. Kezet nyújtok minden képviselőnek, azt gondolom, hogy közösen kell dolgozzunk. Remélem, hogy a Fidesz–KDNP képviselői is félre tudják majd tenni a pártpolitikát, és egyre jobban elkezdenek hinni abban, amiben a PDF képviselői, azaz hogy a nagypolitikát az ajtón kívül kell hagyni, és közösen, vállvetve küzdenünk azért, hogy minél több forrást idehozzunk – húzta alá.

A Paks II. beruházással kapcsolatban azt mondta, hogy a kormányzatnak kötelessége biztosítani Paksnak a szükséges forrást a beruházáshoz kapcsolódó fejlesztésekre. – Paks város költségvetéséből nem tudjuk befogadni a Paks II. beruházáshoz érkező embereket, ehhez pluszforrásra van szüksége a városnak. Ha elvárja a kormányzat Pakstól, hogy megtermelje azt az energiát, amivel az ország gazdaságát működtetni tudjuk, akkor el kell, hogy fogadja, hogy fejlesztési forrásokra van szükségünk. Kemény kézzel kell lobbizni, előremenni, és nem szabad hagyni magunkat. Ehhez tartani fogom magam – összegzett, hozzátéve, hogy már a nyári időszakban elkezdi a lobbitevékenységet.

Forrás: TelePaks

Heringes Anita arról is beszélt a műsorban, hogy minél hamarabb el kell kezdeni a következő öt évre vonatkozó felújítási tervet, a megvalósításhoz pedig forrásokat kell, tudjanak szerezni. Amikor az új képviselő-testület feláll, már el kell kezdeni tervezni a következő éves költségvetést, ezért már most elkezdenek dolgozni, hogy olyat lehessen kialakítani, ami előrevisz. Arról is beszélt, hogy meg kell újítani a közbeszerzési szabályzatot úgy, hogy mindenki tudjon pályázni. – Ezért felhívom minden paksi vállalkozó figyelmét, hogy amikor kiírunk majd egy közbeszerzést, nyugodtan pályázzanak, nem kell azon izgulniuk, hogy már előre eldőlt a kérdés – mondta.

A nemzetiségi önkormányzatokkal, a választás eredménye szerint Fidesz–KDNP-s többségű Tolna vármegyei közgyűléssel és más szervezetekkel való partnerségről azt mondta, hogy mindenkivel elkezdik a tárgyalásokat, ahogy a Pakson működő cégekkel is. – Azt gondolom, hogy nagyon intelligens és nagyon céltudatos menedzserek vezetik most Paks I.-et és Paks II.-t is. Az a céljuk, hogy a cégük jól működjön, amihez szükségük van Paks városára és a paksi önkormányzatra. Állok rendelkezésükre, mihamarabb kezdjük meg a tárgyalásokat. Jó tárgyalópartner leszek, de higgyék el, kemény is – húzta alá, hozzátéve, hogy számára az a legfontosabb, hogy a paksi lakosságnak jó legyen.

– Én egyet ígérek, hogy a demokrácia mostantól újra létezik Pakson. Mindenki elmondhatja, mit gondol a világról, hogy mit érez, és bárki, bármilyen témában megfogalmazhat kritikát, mert ez visz minket előre – húzta alá Heringes Anita.

A TelePaks Közélet közelről című műsora elérhető a telepaks.net oldalon és a TelePaks YouTube-csatornán.