Megmérettek a sillerborok

Ünnepi megnyitóval kezdődött a 15. Országos Sillerfesztivál június 7-én. A rendezvény szakmai napján Leber Ferenc, Paks alpolgármestere, a szervező Paks Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnöke köszöntötte a borászokat, borbírókat, borkedvelőket. Beszélt arról, hogy sikerült már elérni, hogy a sillerbor helyi és megyei értékké vált, valódi kincs a Tolna vármegyei értékek leltárában. A siller olyan bortípus, ami igazi közép-európai érték, és most, amikor a regionális értékrendben be kell azonosítani magunkat, ez is egy nagyon jó támpont.

Forrás: TelePaks

A rendezvény szakmai fővédnöke, Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója egyéb programja miatt nem tudott eljönni Paksra, ezért a nyitóbeszédek után dr. Pásti György nyugalmazott egyetemi docens, volt borászati tanszékvezető adott szakmai iránymutatást az országos sillerborverseny borbíróinak.

Forrás: TelePaks

Az idei borversenyre huszonegy határon inneni és túli településről összesen kilencvenöt sillerbort nevezett hatvanhárom borász. A borokat a hagyományos húszpontos bírálati rendszerben, hat présházban, közel negyven borbíró bírálta el. A borverseny eredményeit június 8-án a közönségnapon hirdették ki. Arany minősítést 17, ezüstöt 37, bronzot 29 bor kapott, oklevelet pedig 12 nevezett bor. Az ország legjobb silleréért járó elismerést Tomolik János bölcskei borász kapta (Tomolik Pincészet, 2023. évi cabernet-kékfrankos siller cuvée), a legjobb paksi sillert pedig Kovács Mihály egyesületi főpohárnok (Kovács Borászat, 2023. évi paksi siller) készítette. Mindketten egy-egy Győrffy József festményt is kaptak ajándékba. A részletes eredménylista már elérhető a paks.hu weboldalon.

A versenyben a legjobb eredményt elért nedűket a közönség is megkóstolhatta a Sárgödör téren megtartott program keretében. A rendezvényen fellépett a Siller Nótakör Egyesület, a Vetővirág Népzenei Együttes és a Tekerős Barátok, a Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sportegyesület, a Csámpai Country Road Club, a Medinai Tamburazenekar, valamint Oszvald Marika. Kilenc órától Retro Disco volt Dj Banyesz & Prezent Dj-vel.