Egyeztetés, engedélyek, leterhelések

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adott otthont június 10-én az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos nemzetközi nukleáris biztosítéki egyeztetésnek. A találkozón – mint az OAH honlapján olvasható – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az Európai Bizottság, a Paks II. Atomerőmű Zrt. és az OAH képviselői arról tárgyaltak, hogy az új blokkok miként tudnak megfelelni azoknak a műszaki specifikációknak, amelyek a nemzetközi szervezetek nukleáris biztosítéki követelményeinek alapjait tartalmazó Safeguards by Design koncepcióban szerepelnek. A Paks II. Zrt. képviselői részletesen bemutatták a nukleáris anyagok kezelésének folyamatait az érkezésüktől a kiégett kazetták elszállításáig. A nemzetközi szervezetek képviselői ezt követően felvázolták azokat a lehetséges megoldásokat, amelyek elősegítik, hogy az új blokkok megfeleljenek a nemzetközi követelményeknek.

Országos Atomenergetikai Hivatal. Fotó: Google

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján az is olvasható, hogy több, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult engedélyezési eljárásban született döntés. A hatóság engedélyt adott az 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges fővállalkozói raktárak, az elektrotechnikai és szellőztető berendezések raktára, az akkumulátor töltő és javító épület megépítésére. Ugyancsak pozitívan bírálta el a hivatal a mechanikai és termikus összeszerelési munkálatok komplexuma és az adminisztrációs és kiszolgáló épület építési engedélyei iránti kérelmeket.

Az OAH hírt adott arról is, hogy júniusban többször menetrend szerinti leterhelésben vett részt az MVM Paksi Atomerőmű. Június 8-án az 1. blokk teljesítményét 125, a 3. és 4. blokkokét 50-50 MW-tal csökkentették. Június 15-én és 16-án egyaránt 425 MW menetrend szerinti leterhelésben vettek részt az erőmű blokkjai. Mint írják, a leterheléseket a rendszerirányító (MAVIR) kérésére hajtották végre, és azokat követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs, hangsúlyozza az OAH közleménye.