Földi szúnyoggyérítés Pakson

Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Paks közigazgatási területén 2024. július 2-án a napnyugta utáni órákban. Kedvezőtlen időjárás esetén a pótnapok július 3. és 4., ugyanebben a napszakban. Az alkalmazott készítmény Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtószer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum, mely a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik, áll a DC Dunakom Zrt. közleményében.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal/archív

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék ki vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.