Dr. Bodor Bíborka kapta a Pongrácz Sándor-díjat

Dr. Bodor Bíborka háziorvos kapta idén a Pongrácz Sándor-díjat. A kitüntetést a Semmelweis-napi városi ünnepségen adta át a díjazottnak Szabó Péter polgármester.

– Immár 32 éve minden esztendőben megünnepeljük a magyar egészségügy napját. Az emléknapok mindig többek mint pusztán kötelező események. Az emléknapok megállítanak, elgondolkodtatnak, felhívják a figyelmet a hivatásra, az emberre, a legfontosabb értékeinkre. Természetesen így van ez a mai ünnepen is – kezdte beszédét Szabó Péter polgármester a Semmelweis-napi városi ünnepségen.

– Ezen a napon megünnepeljük, hálatelt szívvel elismerjük az Önök hivatását, szolgálatát, értünk végzett áldozatos munkáját. Ünnepeljük a szakmát, az orvosi tudományt, mely lenyűgöző fejlődésével napról napra az ember és az élet szolgálatában áll. Mely lehetővé teszi, hogy egyre hosszabban és jobb egészségben élhessük életünket. A tudományok kevés kivétellel mindig a részekről szólnak. Az egészségtudomány ezzel szemben az egészről. Az ember egészéről, testünkről és lelkünkről, azokról az elemi alkotórészeinkről melyeket ha nem tudunk egyensúlyban tartani, életünk minősége veszik el. De a mai nap szól a hivatását gyakorló emberről is. Ápolókról, asszisztensekről, egészségügyi dolgozókról, és természetesen az orvosokról. Így, együtt Önökről. Akik áldozatos munkájukkal szolgálnak minket, paksiakat. Akik bekötözik sebeinket, csillapítják fájdalmunkat, vagy éppen meghallgatják panaszainkat, ezzel sokszor nemcsak a testet hanem a lelket is gyógyítva – emelte ki.

Arról is beszélt, hogy az egészségügyben dolgozók mellett még valami mást is ünneplünk. – Az Önökben élő hivatástudaton, szakmai elköteleződésen és emberekért vállalt 24 órás szolgálaton keresztül magát az életet ünneplejük. Az életet mely törékeny, sebezhető, egyetlen figyelmetlen pillanat alatt elveszíthető. Így az Önök értünk vállalt hivatása és szolgálata nélkül nincs biztonságos, testünknek és lelkünknek békét és gyógyulást hozó élet, húzta alá.

Szabó Péter polgármester így zárta gondolatait: Hálás szívvel köszönöm meg városunk minden polgára nevében az értünk vállalt mindennapi munkájukat értékes szolgálatukat. Kérem, hogy életünkért, egészségünkért tegyék ezt a jövőben is. Mindehhez pedig kívánok a magam és Paks minden polgára nevében erőt, kitartást és jó egészséget.

A köszöntőt követően átadta a Pongrácz Sándor-díjat. A kitüntetést az egészségügyben dolgozók elismerésére alapította az önkormányzat, és 1999 óta adják át évente. A díjat páros évben orvosnak, páratlan évben szakmai munkát segítő egészségügyi dolgozónak ítélik oda. 2024-ben a kitüntetett dr. Bodor Bíborka háziorvos.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Dr. Bodor Bíborka Tengelicen született, az általános iskolát szülőfalujában végezte, középiskolai tanulmányait a bajai I. Béla Gimnáziumban, angol tagozaton. Édesanyja általános iskolai tanító volt Tengelicen, aki nemcsak tanította a falu kisdiákjait, hanem felkarolta a rászoruló szülőket, családokat, időseket. Jó szóval, tanáccsal látta el a falu apraját-nagyját, ha pedig kellett, anyagilag segítette őket. Édesapja Bodor Árpád, a szekszárdi Garay Gimnázium földrajz-rajz szakos tanára volt hatalmas tudással megáldva. Kirándult, utazott, és rengeteget olvasott a lányaival, Bíborkával és Ildikóval. Dr. Bodor Bíborka nagyapja neves állatorvos volt. A családi háttér determinálta a kitüntetett pályaválasztását. Nem volt számára kérdés, hogy olyan hivatást válasszon, amelynek gyakorlása során segíthet az embereknek. Nővére, Ildikó is hasonló pályát választott, gyógyszerész lett. Dr. Bodor Bíborka a Pécsi Orvostudományi Egyetemre felvételizett, aminek sikertelensége nem szegte kedvét, továbbra is az orvosi pálya volt a cél. Hogy némi gyakorlatot szerezzen, a következő felvételiig szemészeti asszisztensként dolgozott a Pécsi Szemészeti Klinikán. Kitartása eredményeképpen a következő évben felvételt nyert a Pécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1980-ban, már anyaként diplomázott. 1981-ben megszületett második gyermeke. Talán kevesen tudják, hogy szemészorvosnak készült, első munkahelye a szekszárdi Balassa János kórház szemészeti osztálya volt. Pakson akkor már több éve zajlott az ország akkori legnagyobb beruházása. Férje, Szőcs Péter villamosmérnöki állást kapott, majd hamarosan követte a doktornő Paksra, elfogadta a Paksi Atomerőmű Vállalat által felajánlott üzemorvosi állást. 1982 márciusától szolgálta munkájával a beruházást, 1985-ben szakvizsgázott üzemorvosként. Üzemorvosi munkája mellett több műszakos ügyeletet látott el, részt vett üzemi balesetek sérültjeinek ellátásában. Mindeközben folyamatosan továbbképzéseken vett részt.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

1992-ben nagy változások történtek az országos háziorvosi (akkor még úgynevezett körzeti orvosi) rendszerben. A doktornő új kihívást választva feladta az üzemorvosi munkáját, és a paksi 9. számú körzet háziorvosa lett. Az üzemorvosi (mai nevén foglalkozás-egészségügyi) munkakörben szerzett tapasztalataival felvértezve az új rendelőben a háziorvosi tevékenységgel párhuzamosan évtizedek óta tevékenykedik foglalkozás-egészségügyi szakorvosként. A körzet ellátása mellett sok-sok éven keresztül részt vállalt a paksi ügyeleti ellátásban. 2001-ben jogi szakokleveles orvosi képesítést szerzett. 2007-ben hagyományos, majd 2009-ben klinikai homeopátiás orvosi vizsgát tett. A rendelésen munkatársaival együttműködve nyugodt, bizalommal teli atmoszférát teremt, a páciensei szeretik, tisztelik. Munkáját mindig pontosan, szakmai alázattal, nagy odafigyeléssel látja el. Határozott, megalapozott döntések jellemzik, melynek hátterében alapos kivizsgálás rejlik. Mindig nyitott az új terápiás lehetőségek iránt, sokat olvas, képzésekre jár. Tíz évvel ezelőtt az országban az elsők között vezette be praxisában az Erodium Orvosi Betegirányító Rendszert, amely korszerűsíti és megkönnyíti a beteg-háziorvos kapcsolatot. Lánya, Szőcs Teodóra – akit a betegek először „kisdoktornőként” emlegettek – 2005-ben diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, 2009-ben szerzett háziorvosi szakvizsgát, majd 2023-ban foglalkozás-egészségügyből is szakvizsgázott. Immár készen áll rá, hogy véglegesen átvegye a paksi 9. számú háziorvosi körzetet. Dr. Bodor Bíborka szabadidejében sokat utazik, kirándul, olvas, kötöget a családnak. Hamarosan jöhetnek a békés nyugdíjas évek az öt unoka körében. Juthat több idő utazni, akár messzebbre is, meglátogatni a távolban élő fiát, Pétert és az unokákat.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A kitüntetés átadása után ünnepi műsor következett, a The Bits’ Beatles emlékzenekar lépett fel.