Földi és légi úton történtő szúnyoggyérítés is lesz (Frissítve!)

Földi és légi úton történő szúnyoggyérítés lesz Pakson. A földi kémiai védekezést 2024. július 9-én a napnyugta utáni időszakban végzik el, kedvezőtlen időjárás esetén a tartaléknapok július 10. és 11. A légi kémiai védekezés 2024. július 10-én a polgári napnyugtát megelőző 1,5 órában lesz, a tartaléknapok július 11. és 12.

Archív felvétel. Fotó: Babai István
Archív illusztráció. Fotó: Babai István

Az alkalmazott készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtószer, vagy a Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Frissítve!

Utóbb kaptuk az értesítést (SZEMP Air Kft.), hogy a hőségriadóra tekintettel a július 8-14. között tervezett légi kémiai szúnyogirtások felfüggesztésre kerülnek.

A központi döntés oka, hogy a nagy melegben a szúnyogok aktivitási időszaka a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor légi kijuttatás már nem lehetséges. Ebben az időszakban a légi gyérítés hatékonysága lecsökkenne. Az elmaradt légi kezelések a rendkívüli hőséget követő időszakra kerülnek átütemezésre, amennyiben az indokoltság fennáll.

A tervezett földi kémiai kezelések a program szerint változatlanul megvalósulnak.