Két számban áll rajthoz a párizsi olimpián Pupp Noémi

Verseny versenyt követ a kajak-kenu sportban, az idei nyáron felnőtt Európa-bajnokság, olimpia, U23-as és ifjúsági Eb, valamint világbajnokság is műsoron van. Az Atomerőmű SE versenyzői a különböző válogató versenyeken sikeresen szerepeltek, és kiharcolták a helyet a felnőtt és a korosztályos válogatottakban. Bedecs Ferenc szakosztályvezető az elmúlt hetekben elért eredményekről beszélt a Paksi Hírnöknek.

– Két számban indul Pupp Noémi a párizsi olimpián. Hogyan választották be a hajókba?

– A második válogatón Pupp Noémi egyesben ötödik helyezést ért el, párosban pedig második lett Fojt Sárával. Ennek köszönhetően kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra, ahol két számban, K4 500 méteren és K2 1000 méteren is aranyérmet nyertek. Az Európa-bajnokság után a sportbizottság döntése alapján június 26-án a női kajak négyes 500 méteres távon ment egyet Noncsival, majd Lutz Annával is. Minimális különbséggel, a Noémivel felálló négyes volt a gyorsabb, így a szövetségi kapitány úgy döntött, hogy ő kerül be az olimpiai csapatba. Két versenyszámban áll rajthoz Párizsban, K4 500 méteren Fojt Sárával, Csipes Tamarával, Gazsó Alida Dórával, valamint K2 500 méteren Fojt Sárával.

Pupp Noémi. Fotó: Szép Zsóka/archív

– Mi a helyzet az ASE férfi versenyzőivel?

– A férfi versenyzőinknek nem jött össze az olimpián való részvétel, Kollár Kristóf technikai tartalékként szerepel a magyar csapatban. Ez azt jelenti, hogyha sérülés történik, akkor készen kell állnia, hogy átvegye a sérült sportolótárs helyét. Reméljük, hogy nem lesz rá szükség, és azok a fiúk tudnak indulni, akik kiharcolták ennek jogát. A fiúk közül a szegedi Eb-n Vajda Bence kajakpáros 1000 méteren Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, Kollár Kristóf C2 1000 méteren ötödik helyen ért célba. Besenyei Ádám kenu kettes 200 méteren nem került a döntőbe. A második válogató után a fiúknak maradt az U23-as Eb és vébé, illetve a nem olimpiai számos világbajnokság, melyet augusztus 22. és 25. között Szamarkandban, Üzbegisztánban rendeznek. Oda a felnőtt magyar bajnokságban elért eredmények alapján fognak válogatni.

– Milyennek ítéled az U23-as Eb szereplést?

– Pozsonyban Hodován Dávid Fodor Nicholasszal C2 1000 méteren indult, és jó versenyzéssel a második helyen futottak be. Juhász István Molnár Csanáddal 500 párosban indult, és harmadikak lettek, azt tudni kell, hogy felkészülésüket sok körülmény nehezítette. Pistinek megfájdult a válla, ki kellett hagynia két hetet, aztán úgy tíz napja 39 fokos láza volt, emiatt is kihagyott három napot, úgyhogy ez a helyezés egy kisebb csoda. Ráadásul még csak 19 éves, Csanád pedig 20, az U23- as korosztályban ez ezért is nagyon jó eredmény. Kollár Kristóf 1000 méter egyesben nagyon bátor versenyzéssel 700 méterig vezetett, még 900 méternél is a második helyen volt, végül ötödik lett, C1 200 méteren pedig – amire nem nagyon készültünk –, hatodiknak futott be. Azt azért tudni kell, hogy Kristóf felnőttben és U23-ban párhuzamosan versenyzett a világkupán és a felnőtt Európa-bajnokságon. Volt öt hétvégéje, amikor folyamatosan stresszhelyzetben kellett bizonyítania, ami azért fejben elég megterhelő. Ennek ellenére ezt ügyesen megoldotta. Július 17. és 21. között a bulgáriai Plovdiban lesz az ifjúsági és U23-as világbajnokság, úgyhogy az Eb után kaptak pár nap pihenőt a fiúk, aztán megyünk Szegedre másfél hétre edzőtáborba, onnan pedig utazás Bulgáriába. Ott Juhász István Molnár Csanáddal C2 500 és C4 500-as számban indul. Kollár Kristóf C1 200, és C1 1000 méteren versenyez, és tagja lesz a négyes hajónak is. Hodován Dávid Fodor Nicholasszal C-2 1000 méteren küzd majd a helyezésekért.

Forrás: kajakkenusport.hu

Megjelent a Paksi Hírnök 2024. július 05-i számában.