Megemlékezés és bocsánatkérés

Kegyeleti sétával egybekötött megemlékezést tartott a Paksi Pünkösdi Gyülekezet július 7-én, a paksi zsidó lakosság deportálásának nyolcvanadik évfordulóján. Az emlékbeszédeket követően megkoszorúzták a korábbi zsinagóga, a mai városi könyvtár falán található emléktáblát. Ezt követően a menet az Ó-Paks Vasútállomásig gyalogolt, ahol mécseseket gyújtottak az elhurcoltak emlékére.

Fotó: TelePaks

1944-ben, a második világháború alatt több mint 400 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba és más koncentrációs táborokba, ahol legtöbbjük életét vesztette. A magyar zsidóság elhurcolásának 80. évfordulóján a paksi zsidó lakosság deportálásának emlékére szervezett kegyeleti sétával egybekötött megemlékezést július 7-én a Paksi Pünkösdi Gyülekezet.

D. Nagy Tamás, a Paksi Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora szerint a megemlékezés egyben bocsánatkérést is jelent. – A bocsánatkérés az, ami elindítja a lerendezést, a lerendeződést. Lehet, hogy nekünk, akik távol vagyunk történelmileg, időben vagy térben az akkori eseményektől, kicsit nehezebben fogalmazható meg a bocsánatkérés lehetősége. Az áldozatok utódainak például ez óriásit jelent. Néhány nappal ezelőtt találkozunk itt Pakson a Rosenbaum család idős leszármazottjaival, és amikor arról beszéltünk, hogy mit tervezünk, akkor ezek az idős emberek könnyekre fakadtak és azt mondták, hogy ilyet ők még soha nem hallottak, hogy ilyen módon megkövetjük őket – fogalmazott a lelkipásztor.

A megemlékezésen felelevenítették a nyolcvan évvel ezelőtt történteket. A volt zsinagóga, a mai Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár előtt emlékbeszédet mondott D. Nagy Tamás, a Paksi Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora, Josh Aronson izraeli újságíró, az egykori paksi Rosenbaum család rokona, valamint dr. Hanol János helytörténész. Az emlékbeszédeket követően megkoszorúzták a könyvtár falán található emléktáblát, amelyet Paks városa 1994-ben, a holokauszt 50. évfordulóján helyezett el a volt zsinagóga falán. A megemlékezés kegyeleti sétával folytatódott az Ó-Paks Vasútállomásig, ahol Orbán Attila, a Tolna vármegyei közgyűlés alelnökének emlékbeszédét követően a jelenlévők mécseseket gyújtottak az elhurcoltak emlékére.

A megemlékezésről bővebben is beszámolunk a Hit-Élet című vallási magazin július 15-i adásában, a műsor megtekinthető lesz a TelePaks Tv YouTube-csatornáján és a telepaks.hu oldalon.