Megemlékezés és bocsánatkérés

Kegyeleti sétával egybekötött megemlékezést tartott a Paksi Pünkösdi Gyülekezet a paksi zsidó lakosság deportálásának nyolcvanadik évfordulóján július 7-én. Az emlékbeszédeket követően megkoszorúzták a korábbi zsinagóga, a mai városi könyvtár falán található emléktáblát. Ezt követően a menet az Ó-Paks Vasútállomásig gyalogolt, ahol mécseseket gyújtottak az elhurcoltak emlékére.

Fotó: TelePaks

1944-ben, a második világháború alatt több mint 400 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba és más koncentrációs táborokba, ahol legtöbbjük életét vesztette. A magyar zsidóság elhurcolásának 80. évfordulóján a paksi zsidó lakosság deportálásának emlékére szervezett kegyeleti sétával egybekötött megemlékezést a Paksi Pünkösdi Gyülekezet.

D. Nagy Tamás, a gyülekezet lelkipásztora szerint a megemlékezés egyben bocsánatkérést is jelent. – A bocsánatkérés az, ami elindítja a lerendezést, a lerendeződést. Lehet, hogy nekünk, akik távol vagyunk történelmileg, időben vagy térben az akkori eseményektől, kicsit nehezebben fogalmazható meg a bocsánatkérés lehetősége. Az áldozatok utódainak például ez sokat jelent. Néhány nappal ezelőtt találkoztunk Pakson a Rosenbaum család idős leszármazottaival, és amikor arról beszéltünk, hogy mit tervezünk, könnyekre fakadtak, és azt mondták, hogy ilyet ők még soha nem hallottak, hogy ilyen módon megkövetjük őket – fogalmazott a lelkipásztor.

A megemlékezésen felelevenítették a nyolcvan évvel ezelőtt történteket. A volt zsinagóga, a mai Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár előtt emlékbeszédet mondott D. Nagy Tamás, a Paksi Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora, Josh Aronson izraeli újságíró, az egykori paksi Rosenbaum család rokona, valamint dr. Hanol János helytörténész. Az emlékbeszédeket követően megkoszorúzták a könyvtár falán található emléktáblát, amelyet Paks városa 1994-ben, a holokauszt 50. évfordulóján helyezett el a volt zsinagóga falán. A megemlékezés kegyeleti sétával folytatódott az Ó-Paks Vasútállomásig, ahol Orbán Attila, a Tolna vármegyei közgyűlés alelnökének emlékbeszédét követően a jelenlévők mécseseket gyújtottak az elhurcoltak emlékére.

A megemlékezésről bővebben is beszámolunk a Hit-Élet című vallási magazin július 15-i adásában, a műsor megtekinthető a TelePaks YouTube-csatornáján és a telepaks.hu oldalon.