A tavaszi hérics lehet a jövő év vadvirága

Egyelőre a Paks környékén is fellelhető tavaszi hérics vezet azon a szavazáson, melyen eldől, melyik faj legyen jövőre az év vadvirága. Hazánkban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület már évek óta megválasztja az Év madarát, a Nyugat-magyarországi Egyetem pedig az Év fáját. Mellettük létezik ma már Év hala, Év gombája és Év denevére is. E mozgalmak nyomán a honi botanikusok, a természetszerető, természetjáró nagyközönség bevonásával 2011-től minden évben megválasztják az Év vadvirágát. A cél az, hogy évről-évre ráirányítsák a figyelmet egy vadon élő lágyszárúra. A tervek szerint az elkövetkező években egy-egy olyan vadvirág kerül a mozgalom zászlajára, mely nem lokális előfordulású, hazánk több vidékén elterjedt, ugyanakkor nem közönséges faj. Egy olyan látványos növény, mely egyes populációinak veszélyeztetettségével, termőhelyeinek pusztulásával felhívja a figyelmet a honi természetvédelem aktuális problémáira, természeti környezetünk sérülékenységére is.

A 2011-es év jelöltjei igazán szemet gyönyörködtető ritkaságok, melyek közül az egyik a Paks környéki területeket is díszíti. A program egyik jelöltje a Fehér tündérrózsa, mely a tisztább vizű tavak, holtágak, lassú vízfolyások impozáns és sokak által ismert növénye: fehér virágai a levelek között, a víz színén lebegnek, majd éjszakára becsukódnak. Természetes állományait elsősorban élőhelyeinek beszűkülése, vizeink szennyeződése veszélyezteti, természetvédelmi értéke ötezer forint. A másik jelölt az Agárkosbor, mely az egyik legelterjedtebb hazai orchidea, aminek virágzata a hófehértől a sötétbíborig és a zöldesig változhat. Sokféle gyeptípusban, legelőn fellelhető, azonban élettere a termőhelyek legeltetésének vagy kaszálásának megszűnésével erősen csökken.

A verseny harmadik nevezője pedig a tavaszi hérics, névadó évszakának egyik legszebb vadvirága, megyénk ritkasága. Aranysárga, nagy méretű virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek, szára 20-30 centiméter magasra is nőhet. A tavaszi hérics Tolna megye számos pontján, elsősorban löszborítású vidékein figyelhető meg. Városhatárunkban szép állománya él a Juhász-völgyben, de szórványosan előfordul Hegyes-puszta környékén is, írja róla a Paks határának védett növényei című könyv korábbi kiadványa is. A tavaszi hérics egyébként mérgező növény, régen a népi gyógyászat szívnyugtatónak, vizelethajtónak használta. Latin neve (Adonis vernalis) egy ógörög mondára vezethető vissza: amikor Adoniszt, a férfiszépség megtestesítőjét vadászat közben egy vadkan megölte, minden helyen, ahová a vére lecsöppent, egy-egy „Adonis-rózsácska” bújt elő a földből. A növény természetvédelmi értéke kétezer forint.

Most bárki segíthet eldönteni, melyik faj legyen jövőre, 2012-ben az év vadvirága. A három jelöltre november 30-ig várják a természetkedvelők voksait az Év vadvirága honlapján.