Superman és Batman masírozott Paks utcáin

Tucatnyi megdöbbent járókelő és autós figyelmétől kísérve poroszkáltam a Duna utca parkolója környékén december 2-án sötétedés után. Ha nem részese, csak szemtanúja vagyok a jelenetnek, biztosan mentőt hívok, mégpedig magamnak, mert a nagyáruház mellett Superman, Batman és a Halál masírozott teljes harci díszben. A szuperhős rajongóknak van egy rossz hírem, egyetlen akcióhős sem költözött a városba, csupán a Sosem Ugyanaz Comedy Klub, azaz a S.U.C.K. tagjai készültek utolsó előadásukra. A hír nem kacsa, nem csibe, de még csak nem is egy pindurka veréb. A S.U.C.K. búcsúelőadásra várja a humorkedvelőket, mielőtt leteszi a lantot és nem szántja tovább a poénok talaját. A záróakkord előtti utolsó próbák egyikére csatlakoztam be, hogy írjak a társulatról, ám mire észbe kaphattam volna, már részese is voltam a produkciónak… De ne szaladjunk ennyire előre.

A közel kétórás próba nehezen indult be, egyenként szállingóztak a tagok, mint megtudtam, a késés közöttük nem téma. A városi televízió stúdiójában, ahol a társaság által megelevenített karakterek újra életre keltek, sorra kerültek elő a jelmezek. Az első felvétel előtt hamar kiderült, nincs is meg minden kellék, majd’ a fele otthon maradt, de a legbecsesebb, Super Mario bajsza nélkül nem élet az élet, ezért Vida Zsolti ismét autóba pattant. Nem csupán mi, az egész utca jól hallhatta, ahogy beröffenti Gyulai Pisti egérkamionját. Rajta vagy inkább Pistivel nevetve rögtön kitört a röhögés, nem az első és nem is az utolsó az este. Kívülről szemlélve a fiúkat rögtön látszott, jól összekovácsolódott banda ez, folyamatosan ugratják egymást, akaratlanul is elindul a poéncsata. Utolsó estjükön híres karakterek, Columbo, Kuka törp, Super Mario és sokan mások mondják el, hogyan élik meg a trió felbomlását.

A szerepcsere talán nem véletlen, hiába firtatom, nem szívesen fogalmazzák meg saját maguk, mit jelent számukra, hogy vége. Inkább tréfába öntik az elmúlt öt évet. A Németh Szabolcs által alapított társaság kezdetben saját, személyes élményeikből építkező monológokkal szórakoztatta az egyre gyarapodó közönséget, ma már megújuló színpadi műsorokkal, jelenetekkel, videókkal és zenei betétekkel színesítik a produkciót. Az utolsó, Csengey Dénes Kulturális Központba tervezett december 29-i előadáson még egy utolsó nagy durranás következik, (nagyobb, mint Gyulai Pisti autójának indulási hangja), pár felelevenített, polírozott régi jelenet és az utolsó nagy csokornyi újdonság. (Ugyanitt a Paksi Hírnök munkatársával készült kisfilm is látható lesz.)