Az emberséget hiányolták, lemondott a Vöröskereszt helyi elnöksége

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Lemondott a Vöröskereszt paksi szervezetének elnöksége. Az öttagú vezetőség azért oszlott fel, mert nem tudja elfogadni továbbra sem a tényét, sem a körülményeit annak, ahogyan a titkárt, Ferencziné Vesztergombi Klárát menesztették. Dr. Csuta Tamás immár ex-elnök azt mondta, hogy a jogszerűséget nem vitatják, viszont a humánumot hiányolják. Az ügy, amelynek előzményei egy évre nyúlik vissza, megjárta a munkaügyi bíróságot is. A Vöröskereszt első és másodfokon is nyert volt dolgozója ellen.

Dr. Csuta Tamás emlékeztetett arra, hogy tavaly év elején a Vöröskereszt megyei igazgatósága gazdasági megfontolásokra és felső utasításokra hivatkozva hat órára akarta csökkenteni Ferencziné Vesztergombi Klára addig nyolcórás foglalkoztatását, bérét. Ezt több ok miatt is méltánytalannak tartják. Részben azért, mert a titkár 25 éven át dolgozott, munkája ellen kifogás nem volt. Másrészt azért, mert csupán egy-két év hiányzott ahhoz, hogy a nyugdíjhoz szükséges negyvenéves munkaviszonya meglegyen.

– Azzal sem értek egyet, ha ezt egy cipőfelsőrész-készítő cég így intézi, de ez egy karitatív világszervezet esetében, aminek rangja van, méltóságon aluli – foglalta össze dr. Csuta Tamás. Mint fejtegette, a szervezet, hogy munkáját társadalmilag elfogadottá tegye, önkénteseket hív soraiba, azoknak pozíciót ad, a véleményüket viszont nem veszi figyelembe. A munkaidő-csökkentésről nem kaptak tájékoztatást, majd süket fülekre találtak akkor, amikor védelmükbe vették azt, akivel éveken, évtizedeken át dolgoztak. – Valójában bohócok voltunk csak – összegezte. Kitért arra is, hogy a vezetőségben közismert, a Vöröskereszt tevékenységével szorosan összefüggő területen dolgozó személyek vállaltak feladatot, s igyekeztek tapasztalataikat hasznosítani. – Nem vagyunk róla tájékoztatva, hogy hogyan képzelik a paksi szervezet munkáját, nem állunk semmilyen kapcsolatban a megyei igazgatósággal. Úgy döntöttünk, hogy ilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak dolgozni – mondta a távozó elnök. Hozzátette, nemcsak neki, hanem másoknak is szemet szúrt, hogy néhány hete a Vöröskereszt Tolnai Megyei Szervezete álláshirdetést jelentetett meg, két munkatársat kerestek nyolcórás foglalkoztatásra. – Kérdezem én, ha akkor nem volt, most van erre keret? – jegyezte meg.

Természetesen megkerestük Gulyás Katalint, a szervezet megyei igazgatóját is, aki jövő hét elejére ígért tájékoztatást.