Filmkészítés és földalatti barangolás a táborokban

A képtár alkotótábora. - Fotó: Molnár Gyula
A képtár alkotótábora. – Fotó: Molnár Gyula

Kalandokkal teli időutazás, próbatételek sora, sok-sok játék és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Paksi Képtár héten zajló alkotótáborában. Az intézmény nyári programján különféle korok hőseinek, művészeinek, tudósainak a bőrébe bújhatnak a résztvevők, időgépet és az időutazáshoz szükséges felszereléseket, eszközöket készítenek, kirándulhatnak és a hét záró eseményeként kiállítást is szerveznek.

Augusztus 4-én médiatáborral folytatódik a programsor az intézményben, ahol az animációk világába tekinthetnek be a résztvevők: kiderül, miként születik meg a mozgókép, mit jelent az, hogy snittelés, képen belüli és kívüli vágás, mi az a storyboard vagy layout? Hogyan készül a jó fotó? Mi az a látens kép vagy hogyan szerkesszük elkészült fényképeinket? Ezekre mind-mind választ kaphatnak a táborozók.

Ugyanebben az időpontban kezdődik a kulturális központ Kótyomfitty tábora, ahol a foglalkozások mellett egész napos kirándulást terveznek Pécsre. Ellátogatnak a tettyei mésztufa barlangokba, felfedezik a földalatti üregrendszereket, kalandoznak a Mecsextrém parkban és a Duna túloldalára is látogatást tesznek komppal.

Általános iskolás gyerekek táboroztak a héten a Paksi Városi Múzeumban. A résztvevők népi mesterségekkel ismerkedtek, foglalkoztak szövéssel, kosárfonással, kékfestéssel és agyagoztak is, egy napot pedig Szentendrén töltöttek. Az előző évekhez hasonlóan erre a nyárra is három hétre szerveztek tábort az intézményben, amelyből kettő már letelt, a záró öt nap témája az élet a római birodalomban lesz. Az első turnusban a restaurátorok munkája volt terítéken.

Július 28-án színes programokkal várja a gyerekeket az Akarat gyermektáborba az „Együtt a parlagfű ellen” Alapítvány is.

Ezoterikus táborban kereshetik a választ az élet nagy kérdéseire jövő héten az érdeklődők, a programnak a Cseresznyéskert Erdei Iskola ad otthont. A hétnapos tábor július 27-én kezdődik, de bárki bármelyik nap bekapcsolódhat a programba.

Tucatnyi gyerek tölt egy hetet a csámpai Fenyves Lovastanya első nyári táborában. Mindennap kétszer van lovaglás, a délutánit erdei kirándulással kötik össze. Ez a legnépszerűbb időtöltés, de örömmel veszik elő a lasszót is, aminek kezelésében szintén van jártassága a tábor vezetőinek.