Hirt Ferenc: az atomenergiának nincs alternatívája

– Válaszokat kaptam a kérdéseimre, ezeket a mindennapokban, a parlamenti munkában, az emberekkel való találkozások során hasznosítani tudom majd – mondta Hirt Ferenc országgyűlési képviselő, a FIDESZ-KDNP frakciójának tagja ma reggel a paksi atomerőműben tett látogatása során. A képviselő Hamvas Istvántól, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójától kapott a 3-4 blokk épületében kialakított látogatófolyosón részletes tájékoztatást az eredményekről, tervekről feladatokról.

– Nagy várakozásokkal jöttem és amit hallottam és láttam, megnyugtatott. Mindenkinek el tudom mondani, hogy legyünk büszkék az atomerőművünkre – mondta. Kifejtette, hogy szerinte az atomerőmű nélkülözhetetlen, „ óriási létjogosultsága van”, s nincsen alternatívája, mivel megbízhatóan, versenyképes áron, folyamatosan képes nagy mennyiségű áram előállítására. Mindezt úgy, hogy nem szennyezi a környezetét. Ugyanakkor – mint rámutatott – sok a tévhit az atomenergiával kapcsolatban, amelyek eloszlatása azért is fontos, mert küszöbön áll az új blokkok építése, amiről a képviselő úgy fogalmazott, hogy ő és az egész parlamenti frakció azon dolgozik, hogy megvalósuljon.

Hamvas István vezérigazgató azt mondta, a sokszor hangsúlyozott nyitottságuk értelmében szívesen fogadnak bármit, az olyan vendégekkel való találkozás pedig, akik befolyással bírnak arra a feltételrendszerre, amelyben működnek, jó alkalom a párbeszédre. – Nagyon jó alkalom, hogy a sikereinkről beszámoljunk, és alkalmat ad arra, hogy a problémákat elmondjuk, amelynek megoldásában segíteni tudnak – fogalmazott. Mint elmondta, ezúttal alapvetően a múlt évi sikeres termelési eredményekről, a WANO-vizsgálat eredményéről számolt be Hirt Ferencnek, illetve megnyugtatta, hogy a paksi atomerőműben a munkalégkör, a hangulat megfelelő ahhoz, hogy biztonságosan, az eddigi biztonsági szintet növelve működhessen a létesítmény.