Biztosított az ESZI finanszírozása

Visszaállítja a kormány az ESZI hosszú távú finanszírozását – derült ki a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában, amikor ismét paksi ügyek miatt kért szót Heringes Anita (MSZP) országgyűlési képviselő. Fónagy János államtitkárhoz intézett felszólalásában az ESZI jövőjét, finanszírozását, a Paksi Atomerőmű és Paks II szakember-utánpótlását firtatta. Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának május 23-án tartott, paksi kihelyezett ülésén többször visszatérő kérdés volt a szakemberek képzése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nukleáris ipar magas képesítést kívánó terület.

– Ha nem teszünk, nem tesznek semmit, évek múlva szakember hiány lehet a Paksi Atomerőműben és már most is az van az Országos Atomenergia Hivatalnál – húzta alá. Mint mondta, Hamvas István vezérigazgatótól azt a tájékoztatást kapták, hogy nem elég kikerülni a technikumból, egyetemről, hanem további speciális, éveken át tartó képzésre van szükség. Mindezekre hivatkozva kérdezte, hogy milyen ösztöndíjprogramokkal készül, mit tesz az ESZI jövője érdekében a területért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Fónagy János parlamenti államtitkár megerősítette, hogy ez valóban fontos kérdés, ezt a szektort csak egy olyan oktatási rendszer képes kiszolgálni, amely magas minőségben, folyamatosan biztosítja a nukleáris környezetben történő munkavégzésre alkalmas munkaerőt. Méltatta az ebben résztvevő intézményeket, köztük az ESZI-t, mint az atomerőmű szakképzési bázisát, ahol elektrotechnikus, gépgyártástechnológiai technikus, nukleáris energetikus szakembereket oktatnak. Külön kitért az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. saját, NAÜ által modellértékűnek minősített képzési rendszerére, az ezt kiszolgáló létesítményekre.

Heringes Anita újbóli kérdésére pedig azt mondta: az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium eddig is, ezután is megkapja a támogatást. A rövid távú finanszírozásra a Paks II belépése miatti intézményi átszervezés okán került sor. – Meggyőződésem, hogy vissza fogunk térni a négyéves vagy hosszabb távú képzési rendszerre. A Paksi Atomerőmű oktatási szervezete ma is minden igényt kielégítő oktatási létesítményekkel rendelkezik. Finanszírozása a szakma és a jövő érdekében biztosítva lesz – mondta Fónagy János.