Ötvenöt év után találkoztak

Volt, aki több mint fél évszázada nem találkozott a többiekkel, így érthető, hogy egymás láttán örömkönnyekben törtek ki a régi osztálytársak az I-es számú – ma Bezerédj – általános iskola osztálytalálkozóján, ahol az 1962-ben végzett diákok gyűltek össze ballagásuk után 55 évvel.

A Paksi Halászcsárdában tartott találkozót hosszas utánajárás, intenzív adatgyűjtés előzte meg. Bálint Józsefné szervező elmondta, hogy hetedikig külön osztályba jártak a fiúk és a lányok, nyolcadiktól alakultak két vegyes osztállyá. Hetvenkilenc volt a teljes létszám, de mivel többen már nincsenek az élők sorában, illetve akadt, aki nem tudott eljönni, így összesen 39 egykori tanuló vett részt az eseményen, aminek ötletét egy tavalyi, nagy sikerű érettségi találkozó adta, amit ugyancsak Bálint Józsefné szervezett.

Az osztálynaplót már megsemmisítették, a levéltárból pedig nem kaphatott anyagot Bálint Józsefné, így azt találta ki, hogy megkérdezi régi osztálytársait, ki volt a padtársuk, ez azonban szintén nehézségekbe ütközött, hisz sokan elfelejtették már. Később azonban valaki el tudott küldeni neki egy osztálynévsort, ezzel nagyban elősegítve a szervezést.

Meglepetésként osztályképet készítettek a találkozón, amire Wollner Pál paksi fotóst kérték fel. Az osztályfőnöki óra rendhagyó volt, mivel egykori osztályfőnökeik, Borbényi Éva és Vadász Pál sem él már. Az ünnepi vacsora után előkerültek a fényképek, meséltek egymásnak az életükről, és felidézték a közös emlékeket is az egykori osztálytársak.