Indulnak a kifizetések a Paks II. projektben

Rövidesen sor kerül az első tíz fővállakozói számla kifizetésére, ennek érdekében megemelik a Paks II. projektcég alaptőkéjét, mintegy 98 millió euróval, azaz 30 milliárd forinttal – jelentette be dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2017 elnevezésű budapesti konferencián.

Az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hétfőn döntött úgy, hogy megkezdődhet a számlák kifizetése.  Az államtitkár hozzátette, a számlák 80 százalékát orosz hitelből, 20 százalékát hazai forrásból egyenlítik ki, ezért rövidesen megtörténik az orosz hitel első részletének lehívása.

Az Európai Bizottságnak a paksi beruházást vizsgáló eljárása alatt nem lehetett az orosz félnek az elvégzett munkáért fizetni, de az uniós testület jóváhagyása után ez a korlátozás megszűnt – mondta dr. Aszódi Attila.

Emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság vizsgálatai szerint 7,35 százalékos belső megtérülés várható a Paks II. projekt esetében, tehát a projekt megtéríti összes költségét és profitot fog termelni. A bizottság kötelezettségeket is előírt a projekt kapcsán, ugyanakkor megállapította, hogy a beruházás az európai ellátás biztonságát, azaz közös európai érdeket szolgál.

Az államtitkár előadásában kitért arra, hogy az Európai Unióban a villamosenergia-termelésben mintegy 30 százalékos az atomenergia részesedése, 40 százalék fölötti a fosszilis energiahordozók szerepe, az időjárásfüggő megújuló energiaforrások aránya változó.

Az uniós tagállamokban a következő 15 évben az erőművek elöregedése miatt jelentős termelési kapacitások esnek majd ki, tehát jelentős fejlesztésekre lesz szükség. Magyarország esetében ennek egy szelete a Paks II. projekt, de további jelentős, nem atomerőművi fejlesztésekre is szükség van még a hazai áramellátás biztosítására – tette hozzá dr. Aszódi Attila. Arra is kitért, hogy a két új blokk létesítésével a paksi atomerőmű kieső blokkjait pótolják, a jelenleg működő négy blokkot ugyanis 2032-37 között le kell állítani.

A paksi beruházáshoz szükséges legfontosabb alapengedélyeket már megszerezték, meg tudják kezdeni a létesítési engedélykérelem összeállítását, illetve 2018 elején megkezdődhet a felvonulási terület előkészítése és az ott szükséges épületek megépítése – összegezte az államtitkár. Mint mondta: azon dolgoznak, hogy a két új blokk 2026-ban, illetve 2027-ben megkezdhesse kereskedelmi üzemét.

Hangsúlyozta azt is, hogy a különböző uniós tagállamokban nagyon eltérőek a természeti adottságok, ami meghatározza az energiatermelési struktúrát. Példaként hozta fel, hogy a szomszédos Ausztriában a domborzati viszonyok miatt a villamosenergia-ellátás mintegy 60 százalékát vízenergiából tudják fedezni, Magyarországon viszont elhanyagolható ez az arány.