Erdélyi árvák rajzait értékelték az ESZI diákjai

Kiállítás az erdélyi rajzokból az ESZI-ben. Fotó: Vida Tünde
Kiállítás az erdélyi rajzokból az ESZI-ben. Fotó: Vida Tünde

Közel ezer rajz és esszé értékelését végezték el az ESZI diákjai és pedagógusai annak az évtizedes kapcsolatnak köszönhetően, amely az iskola és a Jendrolvits Gábor vezette önkéntesek között szövődött.

Jendrolvits Gábor és társai 14 éve járnak Erdélybe, hogy adományokkal segítsék a Böjte Csaba házaiban gondozott szülők nélkül, vagy szülőktől távol élő gyerekek ellátását, nevelését. Az évek során gyarapodtak a házak, gyerekek, külső segítséget kellett kérni, hogy jusson adomány mindenkinek, így jutott el a szervező a paksi Energetikai Szakgimnáziumba, amelynek kollektívája és diáksága csatlakozott a gyűjtéshez.

Az adományokat karácsony előtt a Mikulás – később már több is – szállította a gyerekekhez, akik ezt rajzokkal köszönték meg. Nyolc éve született meg ennek nyomán a rajzverseny, amelynek értékelésében Jendrolovits Gábor az ESZI-től kért és kapott segítséget.

Idén a Mi leszek, ha nagy leszek? témában közel ezer rajzot és fogalmazást kapott a Mikulás ötvenhét erdélyi településen. Az ESZI tanulóiból és pedagógusaiból alakult alkalmi zsűri mintegy százat ítélt jutalmazásra méltónak.

Jendrolovits Gábor azt mondta, minden gyermekhez elmennek márciusi újabb adományszállító túrájukon, s mindenkinek oklevelet, ajándékot visznek. Várhatóan ezúttal 20-30 településre, gyermekotthonba jutnak el.

A szokásoknak megfelelően rögtönzött kiállításon mutatták be a nyertes pályamunkákat az atomerőmű bázisiskolájában. Itt mondta el Jendrolovits Gábor, hogy ezek a gyerekek mielőtt Böjte Csaba árvaházaiba, gyermekotthonaiba kerültek, nélkülöztek, éheztek, a falvak végén putrikban éltek.

Az általa képviselt csoport önkéntesekből áll, hivatalos szervezetet nem alakítottak, a szervezeti hátteret a Dévai Szent Ferenc Alapítvány adja, amely fogadja a jelentősebb adományokat is. Ők pedig, ahogyan eddig is, vállalják, hogy célba juttatnak akár névre szóló ajándékokat és egyéb felajánlásokat Böjte Csaba árváinak.