Művészetek és tudomány találkozása az Atomenergetikai Múzeumban

Szélpál Szilveszter dalra fakasztotta még a poharat is. Fotó: Vida Tünde
Szélpál Szilveszter dalra fakasztotta még a poharat is. Fotó: Vida Tünde

A monumentális csavarhúzógépet használta alkalmi színpadként Szélpál Szilveszter. Az operaénekes a Figaro áriájával örvendeztette meg az Atomenergetikai Múzeum születésnapi programjának közönségét. A rendezvényen a múzeum újabb nézőpontból mutatta meg a művészet különböző területeinek szoros kötelékét a tudományok világával

Az intézmény megnyitásának hatodik, illetve Teller Ede születésének 110. évfordulójára készült a tudomány és művészet találkozásait bemutató rendezvénnyel az Atomenergetikai Múzeum – tájékoztatott Enyedi Bernadett múzeumvezető. Elhivatott, neves előadók kalauzolták a közönséget az egymástól csak látszólag távolálló műszaki kultúra és művészetek metszéspontjain.

A zenei szekcióban Szélpál Szilveszter operaénekes, középiskolai fizikatanár Krizsán Árpád múzeumpedagógussal az emberi hang változatosságát, hanghullámok terjedését mutatta be látványos kísérletek segítségével. Az irodalmi kávéház vendége Böhm Gábor irodalomtörténész avatta be hallgatóságát abba a látásmódba, amit a műszaki tudományoktól kapott, és a bölcsészettudomány művelése során is alkalmazni tud. A képzőművészetet Nagy Előd festőművész és Farkas Pál szobrászművész képviselte.

A gyermekeket a kiállítótér végén összművészeti program, zenés mesevilág várta. A házigazda Farkas Róbert volt, akinek saját illusztrációval megalkotott mesekönyvében a kis róka tanul az asztrofizikáról és a fénysebességről, valamint Vincze Bálint, aki az atomerőmű közelében élő ürgékről írt meséjéhez maga készítette a lenyűgöző természetfotókat. Az Ürgemese hangoskönyv formájában is elkészült. Ebből Navratil Andrea és Róka Szabolcs adott elő zenei betéteket.