Kulcsfontosságú a létesítési engedély a Paks II. projektben

Dr. Aszdódi Attila adott tájékoztatást a projekt előrehaladásáról. Fotó: Vida Tünde
Dr. Aszdódi Attila adott tájékoztatást a projekt előrehaladásáról. Fotó: Vida Tünde

Egy trafóház építése elkezdődött, több épület engedélyezése, tervezési folyik – tájékoztatott dr. Aszódi Attila államtitkár a projekt jelenlegi állásáról. Elmondta, hogy az úgy nevezett felvonulási területen zajló munkálatok mellett a létesítési engedélykérelem összeállításán dolgoznak.

A létesítési engedély a szakember szavai szerint kulcsfontosságú, hiszen ebben kell igazolni, hogy az új létesítmény teljesíti a nukleáris biztonsági szabályzatokban előírt követelményeket. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kitért arra, hogy az EPC szerződés szerint a tervezés, építés, üzembe helyezés a fővállalkozó feladata, azért viszont az atomtörvény rendelkezése szerint az engedélyes, jelesül a Paks II. Zrt. felel, hogy az erőmű teljesítse a vele szemben támasztott követelményeket. Az orosz fél által készített dokumentációt ezért a Paks II. felülvizsgálja, majd, ha mindenben megfelelőnek találja, benyújtja az Országos Atomenergia Hivatalnak. Erre az ütemterv szerint még idén sor kerül. A hatóságnak 15 hónapja van a döntésre – tette hozzá.

Kifejtette, hogy több a paksihoz hasonló erőmű üzembe helyezése megtörtént, újabb blokkok is épülnek szerte a világban. Az atomerőművek képesek a legnagyobb mennyiségben széndioxidmentes villamos áram előállítására, az Európai Unió áramtermelésének megközelítőleg egynegyede származik atomerőművekből, ennek ellenére komoly energiapolitikai vita zajlik továbbra is ebben a témában.

Ennek kapcsán tájékoztatott arról, hogy érdemi szakaszba lép az a bírósági eljárás, ami annak nyomán indult, hogy Ausztria megtámadta az Európai Bizottság döntését a Paks II projekt állami támogatásával kapcsolatban. A közeli napokban kell jelezniük azoknak az országok, amelyek szeretnének beavatkozni. A magyar kormány ezt meg is teszi, és természetesen amellett érvel, hogy hagyja helyben az Európai Bíróság az Európai Bizottság döntését, húzta alá.

Dr. Aszódi Attila szerint hosszú folyamat lesz, akár két évig is eltarthat, de nincsen halasztó hatálya, azaz lehet folytatni a munkát. – Meg vagyok győződve, hogy az Európai Bizottság meg tudja védeni a bíróság előtt a hosszú vizsgálat után meghozott, megalapozott, az európai joggal összhangban lévő döntését – húzta alá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a fővállalkozó már több tendert meghirdetett, köztük a turbinaszigetre vonatkozót, de a közel jövőben újabb tenderek is várhatóak. Köztük mielőbb azok, amelyek hosszú gyártási idejű berendezésekre vonatkoznak, hiszen ezek nyersanyagát be kell szerezni, gyártását elő kell készíteni annak érdekében, hogy a munka az engedélyek megszerzésével elindulhasson.

Dr. Aszódi Attila arra is emlékeztetett, hogy több nemzetközi szakmai fórumon lehetőségük nyílt bemutatni a Paks II. projektet. Külön kiemelte a Roszatom által szervezett Atomexpót. – A konferencián nekem lehetőségem nyílt a projekt energiapolitikai és társadalmi hátterét bemutatni, egy másik kerekasztal beszélgetésen pedig arról beszéltem, hogy a kiégett üzemanyag kezelésnek milyen stratégiái és fejlesztései várhatóak a közel jövőben – mondta, hozzáfűzve, hogy a szakmai seregszemlén a Paks II. tájékoztató kamionja elismerésben részesült.