Köszönet az életmentő paksi rendőröknek

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Köszönetet mondott és jutalmat adott át Szabó Péter polgármester annak a három rendőrnek, akik a Kereszt utcai tűzesetnél emberéletet mentettek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Tesényi Attila r. főtörzsőrmester körzeti megbízott és Orsós Krisztián r. törzsőrmester járőr életük kockáztatásával hoztak ki az épületből egy nőt, a sérültet Bíró Ilona Mária címzetes r. főtörzsőrmester élesztette újra.

Tesényi Attila és Orsós Kriszitán elmondták, hogy elsőként érkeztek a tűzesethez. A helyszínen volt egy fiatal nő, aki azt mondta, hogy az édesanyja az épületben van, valószínűleg a padláson. Mivel a padlásfeljáró már lángokban állt, megkerülték a házat, és a mögötte lévő melléképületre felmászva próbáltak bejutni a ház padlására. Bár nagy volt a füst, sikerült megtalálniuk a hölgyet, akinek akkor már gyengék voltak az életjelei, ezért igyekeztek minél előbb lehozni, amiben már az időközben kiérkező tűzoltók a segítségünkre voltak. Bíró Ilona Mária talán két perccel kollégái után, a tűzoltókkal egy időben érkezett a helyszínre. Elmondta, hogy újraélesztette a sérültet, akinek a légzése, pulzusa a mentők megérkezésekor már stabil volt. Mint megtudtuk, Bíró Ilona Mária lassan 17 éve rendőr, emlékei szerint ez volt talán a hatodik újraélesztése. Kollégái mindketten füstmérgezést szenvedtek, de még aznap este hazajöhettek a kórházból. Úgy tudják, hogy a kimentett néni állapota stabil.

Szabó Péter polgármester kiemelte, jó érzés tudni, hogy biztonságban vagyunk, ha történik velünk valami, ilyen rendőrök sietnek a segítségünkre. Kiemelte, hogy nemcsak polgármesterként és a városvezetés nevében, hanem a lakosság képviseletében is mondott köszönetet a rendőröknek hőstettükért. Polgármesteri keretből 100–100 ezer forint jutalmat adott át mindhármuknak.

Dr. Kuti István, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője azt mondta, hogy a rendőri eskü kötelezi kollégáit, akik ebben a helyzetben a kivételesnél is jobban vizsgáztak. Hangsúlyozta, hogy ilyen esetben nincs idő mérlegelni, az első az élet védelme.