Süli János: Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A Megyei Jogú Városok Szövetségének tisztségviselőit fogadta hivatalában Süli János tárca nélküli miniszter – olvasható a kormányzat honlapján.

Az egyeztetésen Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter egyértelművé tette: „Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás – a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetőek. Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre. Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen.”

A miniszter leszögezte, az új atomerőművi blokkok létesítése csúcsidőben mintegy nyolcezer embernek ad majd munkát, valamint további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke elmondta, hogy 23 Megyei Jogú Város Szövetségének tagjai 100 milliárd forint értékben hajtanak végre városaikban klímavédelmet szolgáló beruházásokat, korszerűsítéseket. A legújabb környezetvédelmi ENSZ jelentés is rámutat a klímavédelem fontosságára és megkerülhetetlenségére, hiszen drasztikusan csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. A párizsi klímavédelmi célok betartásához a megújuló energiaforrások mellé az atomenergia arányát is növelni kell, hiszen mindkét forrás környezetbarát módon és megfizethető áron állít elő energiát, szén-dioxid kibocsátása nélkül – ez a rezsicsökkentés fenntartásának a záloga.A Dél-Dunántúl szempontjából a paksi beruházás kiemelt jelentőséggel bír, hiszen bérszínvonal növelő hatással lesz a régióra. A nagyvárosok minden területen partnerei a Paks II. beruházásnak, számos együttműködési lehetőséget rejtenek az új blokkok, mondta Szita Károly.

Az egyeztetésen Papp László, a Megyei Jogú Városok Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke kiemelte, Debrecen, a hazai járműgyártás egyik központjaként, érdekelt a stratégiai együttműködésben, amelyet az e-mobilitás egyre növekvő szerepe is indokol – tájékoztat a kormany.hu.