A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívták fel a figyelmet

Közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a pirotechnikai eszközök veszélyeire a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrségi Szabadidő- és Sportcentrumban a Készenléti Rendőrség tűzszerészei bábukon is szemléltették, hogy milyen sérüléseket okozhatnak a szabálytalanul használt tűzijátékok. A készenléti szervek képviselői ezúttal is hangsúlyozták, hogy mindenkinek körültekintően kell eljárnia, ha a szilveszteri szórakozást tűzijátékkal színesítené, a figyelmetlenség ugyanis balesetet és tüzet is okozhat, írják a Tolna Megyei Katasztrófavédelem honlapján.

Povázsai Sándor rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának rendészeti osztályvezetője felhívta a figyelmet egyebek mellett arra, hogy az úgynevezett hármas kategóriájú tűzijátékokat csak december 31-én 18 óra és január 1-je 6 óra között lehet felhasználni. Azt is elmondta, hogy csak az engedéllyel rendelkező elárusítóhelyek tekinthetők legális beszerzési forrásnak, az internetes rendelés és kiszállítás, csakúgy, mint a petárdázás, szabálysértési eljárást von maga után.

Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi és Kéményseprőipari Szabályozási Főosztály helyettes vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy átlagosan 20-30 riasztás érkezik szilveszterkor tűzijátékok miatt, kisebb tűzesetek és hatalmas pusztítások egyaránt előfordultak már. Hangsúlyozta, hogy a tűzijátékok beüzemelésekor fontos a megfelelő védőtávolság megtartása, figyelni kell arra, hogy ne dőljenek el a rakéták, amiket természetesen sértetlen csomagolásból kell kibontani.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egyebek mellett elmondta, hogy tavaly tizenöten szenvedtek sérüléseket a házilag előállított, vagy nem megfelelően felhasznált tűzijátékok miatt, és volt már olyan esetük is, amikor emberéletet követelt egy későn felrobbant eszköz.

Dr. Huszák András rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának készenléti osztályvezetője a gyakorlatban is szemléltette, hogy egy-egy rosszul beállított rakéta vagy illegális petárda milyen pusztítást tudnak végezni.

A teljes összefoglalóért (fotókkal) ide kattintson!

Fotó: Paksi Hírnök archív Forrás: police.hu