Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

Forrás: Roszatom

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést megelőző szakasz, amelynek során a blokk már villamos energiát termel a hálózatra – adta hírül a Roszatom.

Mint írják, a blokk beüzemelése során négy szakaszban növelik a teljesítményt, miközben folyamatosan tesztelik a berendezéseket. Amennyiben a tesztek során a nukleáris hatóság azt állapítja meg, hogy a blokk megfelel a projekt előírásainak, kiadja az üzemeltetési engedélyt. A blokkot az ütemterv szerint 2019 végén helyezik kereskedelmi üzembe. A Novovoronyezsi Atomerőmű a novovoronyezsi térség hozzávetőleg 90 százalékát látja el villamos energiával és 90 százalékban fedezi Novovoronyezs városának hő- és melegvíz-ellátását, továbbá több mint 20 nagyvállalat és Csernozjom Gazdasági Körzet 2,3 millió lakosának energiaellátását biztosítja.

Az innovatív 3+ generációs atomerőművi blokkok tervezése során a legújabb eredményeket és fejlesztéseket alkalmazták, így elődeiknél jobb technológiai-gazdasági mutatókkal bírnak, amelyek biztosítják az üzemeltetés teljes biztonságát – áll az orosz vállalat közleményében. A tájékoztatás szerint az ASZE cégcsoport piaci részesedése az atomerőművek építése terén meghaladja a 30 százalékot. Megrendelés-állományának csaknem 80 százaléka külföldi projekt. A cégcsoport Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Délkelet–Ázsiában és a csendes-óceáni térségben tevékenykedik.