Múzeumtól múzeumig utazhattak vonattal

Ötödik alkalommal csatlakozott az Atomenergetikai Múzeum és a Városi Múzeum közösen a Múzeumok őszi fesztiválja országos programsorozathoz. A Múzeumtól múzeumig vonattal elnevezésű programjuk olyan népszerű volt, hogy a vonatra szóló jegyek két nap alatt elfogytak.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Közel hatszázan látogattak el a rendezvényre, ebből is látható, hogy nagyon szeretik a látogatók ezt a programot. Ez a siker annak is köszönhető, hogy minden „vonatos” programot külön tematikával egészítünk ki, amivel számunkra fontos üzeneteket szeretnénk eljuttatni a látogatókhoz – mondta Enyedi Bernadett, az Atomenergetikai Múzeum vezetője.

Idén a környezettudatosság jegyében természetes anyagokból, fából és vesszőből készült játékot próbálhattak ki a gyermekek a múzeumokban. Nagyon népszerű volt a Kackiás Játszótéren a körhinta, a limbó, a malom, a gólyaláb és a különféle ügyességi játékok. A program tematikájához szorosan kapcsolódó alkotó energia pályázat díjnyertes munkáiból berendezett kiállítás az emeleten kapott helyet.

– Idén előre tájékoztattuk a látogatókat, hogy hozzanak magukkal kulacsot, hogy az általunk kínált limonádét abból fogyaszthassák el. Azért tettük ezt, mert szeretnénk a későbbiekben minél kevesebb hulladékkal megvalósítani egy-egy rendezvényt – hangsúlyozta a múzeumvezető.

A vonat késő délután indult vissza a Paksi Városi Múzeumba, ahol már izgatottan várták a vendégeket. A múzeumok éjszakáján az eső miatt elmaradt Rézváros legendája című előadást is megtekinthették az érdeklődők. A Mare Temporis Alapítvány színjátszói egy steampunknak nevezett stílust hoztak el, ami a 19. század és a science fiction keveréke. A Múzeumok őszi fesztiválja programsorozatban egész hónapban tartanak foglalkozásokat a múzeumban.

– Nagyon sok foglalkozást hirdettünk meg iskolásoknak, amelyek egy része az őszhöz kapcsolódik, valamint a mese világát is több tekintetben körbejárjuk. A programokra elsősorban oktatási intézmények jelentkezését várjuk – tájékoztatott dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója. A részletes programkínálatról az intézmény honlapján tájékozódhatnak.