Faust nyolc triplája sem volt elég

Az NBI/A férfi kosárlabdabajnokság második fordulójában Székesfehérvárra látogatott az Atomerőmű SE csapata. A pontvadászat első meccsén mindkét együttes győzött, az Alba a Tisza partján a Szolnokot, az ASE a Gesztenyés úton a Kecskemétet múlta felül. A paksi keret továbbra is foghíjas volt, Elingsfeld műtét után lábadozik, Horváth Kristóf sem edz már hetek óta derékfájdalmai miatt, és Porter sem végzett kielégítő edzésmunkát gerincproblémái miatt a héten.

A mérkőzés elején a hazaiak elhúztak 7-2-re, Harris és Coleman révén zárkózott az ASE. A következő percekben védekezésben és támadásban is elkapta a ritmust a paksi csapat, a frissen beállt Kis Raul triplájával a vezetést is átvette. Kovács Ákos öt pontjával tovább nőtt az előny, 10-0-ás piros-kék roham után 12-18-at mutatott az eredményjelző. Jól büntetőzött Porter, Faust is dobott egy hármast, nem tudott közelebb jönni a hazai csapat. Az utolsó találatot Evans szerezte, dudaszóra esett be a duplája.

A második negyed elején Lóránt büntetői, majd Evans trojkája után nyolc pontra nőtt a két csapat közt a különbség. Sajnos ezután egy elég hosszú „rövidzárlat” következett, hiába kért időt 32-34-nél Braniszlav Dzunics, az Alba elkapta a fonalat, az ASE pedig sorra hagyta ki a helyzeteit, vagy rossz megoldást választottak a játékosok. Bő egy perc elteltével újra magához hívta tanítványait a paksi mester, végül egy 15-0-ás hazai széria után tört meg a gólcsend, 41-34 után Lóránt közelije landolt a fehérvári gyűrűben. Lendületben maradt továbbra is a hazai társaság, és maradt a hétpontos különbség a 20. perc végére.

A nagyszünet után annak ellenére, hogy ziccerek maradtak ki paksi oldalról, Faust távolija után négy pontra csökkent a hazai előny. Ezután lassan elhúzott az Alba, eléggé szétesett az ASE játéka, többször is tíz pont fölé nőtt a különbség a hazaiak javára. Faust szórt be három triplát, 66-64-re visszajött a piros-kék társaság, és egy szerzett labdával az egyenlítésért támadott. A ziccer azonban ismét kimaradt, Markovics viszont dudaszóra bevert egy hármast, egál helyett, ötpontos fehérvári előnynél ért véget a harmadik felvonás.

Már a második percben időt kért Braniszlav Dzunics, 73-64-re elhúztak a kék-fehérek. Nagy küzdelem folyt a pályán, minden labdáért kemény harc folyt, Faust 8. triplája után 80-77-nél, három perccel a vége előtt időt kértek a hazaiak. Ez sem törte meg azonban a lendületet, Porter zsákolása és Faust kettese után már az ASE vezetett egy ponttal. Sajnos nem sikerült a hátralévő két percben megtartani az előnyt, kimaradt ziccerek következtek paksi részről, kihasznált helyzetek jöttek fehérvári oldalról, nem maradt idő már az egyenlítésre.

Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 88-83 (21-27, 28-15, 20-22, 19-19). Az ASE pontszerzői: Faust 26/24, Lóránt 19/3, Evans 14/6, Kovács 7/3, Coleman 6, Kis Raul 5/3, Porter 4, Harris 2.

Braniszlav Dzunics: Nagyon nagy akarattal és energiával játszottunk. A döntő pillanatban volt esélyünk megnyerni a meccset, de a végjátékban hibáztunk.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com