Süli János: Paks II. újabb brüsszeli jóváhagyást kapott

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II. projekttel kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását – írta meg az MTI Süli János tájékoztatása alapján.
A Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: az uniós döntés alátámasztja, hogy a magyar kormány az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően kívánja módosítani a Nukleáris biztonsági szabályzatot.
A tervezett hazai jogszabálymódosítás nem jelent enyhítést. Az előírásokat, követelményeket nem módosítja, a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak. A módosításnak egyedüli célja, hogy a paksi telephelyen az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek, így biztosítottak legyenek a folyamatos munkavégzés feltételei, húzta alá Süli János. Mint hozzátette, a Brüsszel által is jóváhagyott módosítás alapján az engedélyes Paks II. Zrt. a földmunkák engedélyezési eljárását csak három hónappal azután kezdheti el, hogy benyújtotta a hatósághoz a létesítési engedély iránti kérelmet. Ez idő alatt ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal értékelni tudja az atomerőművi blokkokra vonatkozó létesítési engedély iránti kérelem alapvető építési sajátosságait, illetve a nukleáris biztonsági előírások alapján azok kapcsolódását a terület-előkészítési munkákhoz, írják.
Ahogy a Paks II. Zrt. honlapján is olvasható, Süli János hangsúlyozta, hogy a magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújulók mellett hosszú távon épít az atomenergiára. Emlékeztetett rá, hogy köszönhetően a Pakson termelt áramnak is, áprilisban már több alkalommal is meghaladta a nyolcvan százalékot a szén-dioxid mentes villamosenergia-termelés hazai részaránya. Kiemelte: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból.

Süli János: a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés Forrás: Paks II. Zrt.
Süli János. Fotó: Paks II. Zrt./korábbi felvétel