Tájékoztat a Paksi Vízmű Kft.

Paks város szennyvízelvezető csatornahálózata elválasztó rendszerű,
ez azt jelenti, hogy a szennyvízcsatornába csapadékvizeket, felszíni vizeket, talajvizeket nem lehet engedni. A csapadékvíz gyűjtése külön rendszerben történik, független csatornarendszer épült, épül ki erre a célra.

Ugyanakkor sok helyen – főként a belvárosi részeken – a csapadékvíz-elvezetésnek a tiltás ellenére nyilvánvaló a kapcsolata a szennyvízvezetékkel, mivel csapadékos időszakokban a szennyvízcsatornák terhelése jelentősen megnövekszik.

Ez jelentős hátrányokkal jár: a szennyvízelvezető hálózatok és a szennyvíztisztító telep az ingatlanokon felhasznált ivóvizekből keletkező szennyvizekre van méretezve, ezért csapadékvizek bevezetése esetén a túlterhelté válnak és a mélyebben fekvő ingatlanokat az elöntés veszélye fenyegeti. Hasonlóképpen hálózati visszaduzzadások, elöntések fordulhatnak elő a szennyvízátemelők közelében, mert az átemelő berendezések túlterhelődnek.

A csapadékvizek a szennyvíztisztító hidraulikai túlterhelését is okozzák, a tisztító műtárgyaiban megnövekszik az áramlási sebesség, csökken a tartózkodási idő, a tisztítás csak részlegesen megy végbe. Ennek következménye a Dunánál mért szennyezési határértékek túllépése lehet.

Tehát az az ingatlantulajdonos, aki a csapadékvizet a csapadékvíz-elvezető rendszer helyett a szennyvízhálózatba juttatja, egyrészt az alvégi ingatlanok (a Dózsa György út, Tolnai út és a Duna közötti terület) szennyvízzel történő elöntését segíti elő, továbbá a szennyvízelvezető és -tisztító rendszer üzemeltetési költségeinek növekedését okozza és közvetve a Duna terheléséhez is hozzájárul.

Ezeknek a műszaki hiányosságoknak a megszüntetése, az illegális csapadékvíz-rákötések
kezelése, megszüntetése elengedhetetlen a közeljövőben megépülő új szennyvíztisztító
technológia eredményes működtetése érdekében is.

A fent ismertetett célok elérése érdekében a PAKSI VÍZMŰ KFT. füstgenerátort szerzett be, melynek segítségével 2011 évben a szennyvízcsatorna rendszeren füstöléses eljárással
ellenőrzéseket hajt végre. Az ellenőrzés célja, hogy a szennyvízrendszerből kiszűrjük
az illegálisan rákötött csapadékvíz-bevezetéseket. Kérjük a lakosság támogatását,
közreműködését a szennyvízrendszer tehermentesítése érdekében.