Pakson is ellenőrizték a szórakozóhelyeket

A három halálos áldozatot követelő budapesti diszkótragédia senkit sem hagyott hidegen. Nem sokkal a baleset után országszerte, mindenre kiterjedő ellenőrzési akció kezdődött a szórakozóhelyeken. Hozzáfogtak a vonatkozó szabályrendszer felülvizsgálatához is. Hatósági ellenőrzésre Pakson és környékén is számítani kell.

A paksi strand közelében működő diszkót ellenőrizte az elmúlt hétvégén a Paksi Rendőrkapitányság, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya, Paks Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága, a munkaügyi felügyelőség és a fogyasztóvédelem, valamint a munkavédelem szakemberei. Azt vizsgálták: a hatósági előírásoknak megfelelően üzemel-e a szórakozóhely. Mint ismeretes, a fővárosi West Balkánban történt szerencsétlenség nyomán a belügyminiszter elrendelte, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát. Ennek nyomán került sor a hétvégi közös akcióra, ami nem példa nélküli, hiszen mint dr. Kuti István rendőrkapitány elmondta, a Budapesten történt sajnálatos esettől függetlenül rendszeresen vizsgálták a szórakozóhelyeket. A mostani razzia megállapította, hogy biztonságosan üzemel a paksi diszkó, a megengedett létszámot az üzemeltető nem lépte túl. A vizsgálat célja nem a bírságolás volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos működéshez szükséges feltételekre, emelte ki dr. Kuti István, aki arról is beszámolt, hogy nem találtak ittas gépjárművezetőt és kábítószer befolyása alatt álló személyt sem. A Paksi Rendőrkapitányság területén hivatalosan két egység van diszkóként nyilvántartva, másutt alkalmanként tartanak rendezvényeket, tájékoztatott dr. Kuti István. Hozzátette, hogy a rendőrség nem  engedélyező és nem is létszámszámláló, az, hogy hányan mennek be, mindenképpen a tulajdonos felelőssége. A budapestihez hasonló esetek megelőzése érdekében ennek – mármint a tulajdonosi felelősségnek – és az állampolgári fegyelemnek kellene hangsúlyt kapnia, mondta.

A kapitányságvezető hozzáfűzte, hogy nemcsak hétvégén, hanem a hétköznapokon is figyelnek a fiatalokra, fokozottan ellenőrzik az iskolák, szórakozóhelyek, buszmegállók környékét, különös figyelmet szentelve azoknak, akik iskola mellé járnak. Hétvégén az utcai ellenőrzések a jellemzőek, nem az, hogy a rendőrség diszkókban razziázik. A cél, hogy megakadályozzák a köztereken a garázdálkodását, kiszűrjék az ittas vagy kábítószeres vezetőket, megakadályozzák, hogy a sérelmükre bűncselekményt kövessenek el.
Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta lapunknak, hogy a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és más szervek képviselői szúrópróbaszerűen jelennek meg az egyes vendéglátóhelyeken, az időpontot az üzemeltetővel a hatékonyság érdekében nem közlik. A razziák során vizsgálják például a befogadóképességet, a menekülési útvonalakat, a kiürítési lehetőségeket, az ajtók áteresztőképességét, a biztonsági körülményeket. A helyszínen jegyzőkönyv készül, amelyből egy példányt az üzemeltető is megkap. Szilasi Lajos beszámolt róla, hogy egy Paks környéki szórakozóhelyen is jártak már, ott katasztrófavédelmi szempontból jelentős hiányosságot nem tapasztaltak. Hozzátette, az alkalmi rendezvényekről hivatalosan a katasztrófavédelem nem, és a tűzoltóság is csak esetenként kap értesítést, ám ők tanulva a 2006-os tűzijáték idején kialakult káoszból, amely négy áldozatot követelt, igyekeznek információt szerezni. Ezzel az a céljuk, hogy egy esetleges probléma esetén a mentés, menekítés zökkenőmentes legyen. Kérdésünkre hozzátette, hogy tűzriadót, gyakorlatot egyetlen tömegrendezvényen sem terveznek, mert nem szeretnének megjelenésükkel fennakadást, pánikot okozni. Éppen ezért az ellenőrzéseket úgy hajtják végre, hogy ne zavarják az ellenőrzött hely működését, de meg tudjanak győződni arról, hogy a biztonsági és egyéb előírásoknak eleget tesznek-e. Szilasi Lajos felvetésünkre azt mondta, hogy a megyében nem tud kritikus helyről, ha tudna, ott már intézkedtek volna.

Azt, hogy nagyobb biztonság legyen a szórakozóhelyeken, jogszabály-módosítással és önkéntes jogkövetéssel lehetne elérni, mondják egybehangzóan mind a hivatal, mind más hatóságok képviselői. Ma ugyanis nem engedély, hanem csupán bejelentésköteles egy új egység megnyitása. Molnár János, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának munkatársa elmondta, hogy egy űrlapot kell kitölteni és az ÁNTSZ-nek, vámhivatalnak, mezőgazdasági szakhatóságnak, építésügyi szakhatóságnak – ami első fokon az illetékes polgármesteri hivatal – megküldeni. A korábbi jogszabály szigorúbb volt, a mostani rend szerint a bejelentést követően már megnyithatja kapuit a szórakozóhely. Elsőfokú építésügyi hatóságként a hivatal annyit tehet, hogy a bejelentés után 21 napon belül ellenőrzi az egységet, tájékoztatott Vassné Skerlanitz Katalin, a műszaki osztály munkatársa. A befogadóképesség azonban nem tartozik a hatáskörükbe, azt szabvány írja elő. Ennek egyébként a tervdokumentáció tűzvédelmi részében kell szerepelnie, csakhogy ez csupán építési engedély esetén kerül a hivatal asztalára, de például rendeltetésmód-váltásnál nem.
– Felfoghatatlan, hogy ilyen megtörténhet – fogalmazott Mihály Melinda, aki 2006-ban Budapesten, a tűzijáték idején kitört pániknál már átélt hasonlót. Mint felidézte, szörnyű volt látni annak idején, ahogy a vihar miatt a tűzijáték során kitört a pánik és mindenki rohant, mentette a bőrét, másokat félrelökve.

Tapasztalatai szerint Pakson és környékén is előfordul, hogy egy szórakozóhelyre sokkal több embert engednek be, mint lehetne. Szerinte mindenképpen kellene egy limit, s önmérséklet az üzemeltetőnek. Hozzátette, az is igaz, hogy senki nem kényszeríti a fiatalokat arra, hogy egy dugig tömött helyre bemenjenek. – Sajnos egy ilyen tragédiának kell történnie ahhoz, hogy odafigyeljünk – összegezte. Hozzátette, hogy mivel minden csoda három napig tart, biztos benne, hogy ez a fellángolás elmúlik és minden marad a régiben.
Mint ismert, január közepén három lány halt meg a budapesti West Balkán nevű szórakozóhelyen, mert pánik tört ki és a tömeg eltaposta őket. Tállai András belügyi államtitkár bejelentette, hogy kormányrendelet és átfogó szabályozás készül a rendezvények biztonságosabbá tételére. A kormányrendelet meghatározza majd a szórakozóhelyek engedélyezési eljárását. A szabályozás értelmében a tömegrendezvények szervezői csak akkor tarthatják meg programjaikat, ha előzőleg minden engedélyt beszereztek és a jegyző kiadta a működési engedélyt. Az új szabályozás bevezeti a negyedévente kötelező hatósági ellenőrzést, a hatóságoknak pedig olyan jogosítványt ad, hogy akár egy rutinellenőrzés során is bármikor bezárathatják egy-egy napra a szórakozóhelyeket. Rámutatott: a tragédia felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a jogszabályokkal vannak problémák, hanem a szemlélettel is. Meg kell változtatni azt a szórakozási kultúrát, miszerint a 18 év alatti, veszélyeztetett korosztály tagjai felnőtt felügyelete nélkül hajnalig kimaradhatnak, alkoholt, esetleg drogot fogyaszthatnak, mindezt teljesen szabadon.