Jávor Benedek: „Messze nem volt egyetértés”

Pakson tartott ülésén az atomerőmű jövőjével foglalkozott az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága. A tanácskozáson egy döntés született: általános vitára alkalmasnak minősítették az atomenergia hazai felhasználásának biztonságáról szóló 2008. évi jelentést. Jávor Benedek elnök az ülés után elmondta, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. képviselőjétől és Hamvas Istvántól, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójától kaptak tájékoztatást az atomerőmű jövőjével kapcsolatos elképzelésekről, majd üzemlátogatáson vettek részt. Az elnök beszámolt róla, hogy „messze nem volt egyetértés” az új blokkok építése kapcsán.

Ő ugyanis a Lehet Más a Politika véleményét képviselve azt szorgalmazza, hogy ne hozzanak döntést mindenre kiterjedő elemzés nélkül. A bizottság tagságának elsöprő többsége azonban kiállt a bővítés mellett. Jávor Benedektől megtudtuk: Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatást adott a készülő energiastratégiáról kiemelve azt, hogy abban különböző alternatívákat sorakoztatnak fel.

A bizottság ülésén az osztrák parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke és tagjai is részt vettek, mert Jávor Benedek szavaival élve élénk érdeklődést mutatnak minden, paksi atomerőművel kapcsolatos elképzelés iránt. A bizottság zöldpárti elnöke és néppárti tagjai egyetértésben azt hangsúlyozták, hogy az atomenergia mellett Magyarországnak a jelenleginél élénkebben kellene foglalkoznia a megújuló energiaforrások alkalmazásával, ami alapot adhatna az atomenergiával kapcsolatos elképzelések újragondolásának.