Fellegi Tamás: Paks biztonságos

A paksi atomerőmű a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel – szögezte le sajtóközleményében Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki a japán földrengést követő környezeti katasztrófa nyomán március 21-ére összehívta az európai uniós energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését.

A miniszter leszögezte: a paksi atomerőmű már az 1990-es években végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyek következtében rendeződött a baleseti hidrogéneltávolítás problémája, megnövelték a blokkok földrengésállóságát, valamint megoldották a biztonsági rendszerek – ezen belül a blokkok hűtését vészhelyzetben biztosító dízelgenerátorok – fizikai elkülönítését.

A sajtóközlemény kijelenti: Magyarország egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy a nukleáris biztonság ügyében egységes európai megközelítésre van szükség. A kidolgozás fontos eleme egy magas szintű szakértői csoport által a jövőben elvégzendő stressz-teszt lefolytatása. Ennek célja a meglévő atomerőművi blokkok biztonsági vizsgálata lesz. Tartalmáról a japán helyzetet elemző szakértői csoportok döntenek majd. A kijelölt időpontban a paksi atomerőműben is elvégzik a stresszteszt-vizsgálatot a közeljövőben. A nemzetközi szakértői csoportok folyamatosan elemzik azt is, hogy a fukushimai atomerőmű kiesésének milyen gazdasági hatásai lesznek, milyen energiaárak és ennek következtében milyen növekedési kilátások várhatóak a közeljövőben.

A magyar kormány hazai és nemzetközi szinten is minden indokolt intézkedést megtesz a polgárok biztonsága érdekében, jelentette ki Fellegi Tamás, és felszólította minden felelősen gondolkodó magyarországi politikai erőt és szakmai szereplőt, hogy tartózkodjanak a megalapozatlan, pánikkeltésre alkalmas információk, rémhírek terjesztésétől.