Angol diákok látogattak Paksra

A napokban három csoportban több mint 50 angol diák látogatott Paksra, az atomerőműbe. A nukleáris létesítmény megtekintése számukra lényegesen többet jelentett, mint a nebulók számára szokásos érdekesség, ugyanis a tanulók az EDF cégcsoport gyakornokaként az angliai Gosportból, az ottani atomerőmű „bázisiskolájából” jöttek, így szakmai szemmel kísérték a látogatáson tapasztaltakat. Az EDF a világ vezető atomenergetikai vállalata, tekintélyes pozícióval bír a fontosabb európai országokban is. A cégcsoport Magyarországon is üzemeltet villamosenergia-termelő és hálózati elosztó cégeket. A diákok az EDF Hungary vendégszeretetét élvezhették magyarországi, illetve budapesti látogatásuk során.

Fotó: Tibay László

Az erőműlátogatás után az ESZI-t keresték fel, ahol az iskolabemutatás után a CNC programozású gépekkel kapcsolatos ismereteiket osztották meg az itteni diákokkal, munkadarabokat készítettek, majd az SMD alkatrész-beültető működtetésével és az áramkör-építés menetével kapcsolatos tapasztalataikat cserélték ki gyakorlati foglalkozás keretében. Az előadások után a gokart műhelyben folytatódott az ismerkedés, ahol nagy élvezettel próbálták ki a rögtönzött versenypályán az itt készült miniautókat.

Az angol diákok számára a magyarországi látogatás tanulmányi jutalomút volt, az úti célt önként választhatták ki. Az ESZI számára is kiemelten fontos ez a kapcsolat, hiszen a két intézmény szakmaköri összetétele, az iskola működtetésének hasonlósága miatt különleges helyet foglalhat el a „testvériskolák” sorában.