Livi és az internet

Második helyen végzett egy több országban is zajló internetes verseny hazai mezőnyében az ESZI tizedikes diákja, Kuti Lívia. Livi a Junior Internet elnevezésű verseny JuniorText kategóriájában kapott második díjat. A feladat az volt, hogy egy esszében mutassák be a 18 év alatti fiatalok, hogy miként alakult az életük, amióta a net belépett a világukba. Bár Magyarországon 2006 óta zajlik ez a verseny, a Györkönyben élő diáklány először nevezett, más – számítástechnikával, internet használattal kapcsolatos – versenyeken azonban többször is megmérette magát. A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen például kétszer is, egyszer éppen az elmúlt hétvégén. Tavaly az országos döntőn negyvenedik lett, hogy idén hányadik, azt még nem tudni, de az biztos, hogy ő volt az egyetlen Tolna megyéből az ötven diák közül, akik a finisbe jutottak. Az idei eredmény még annyira nem izgatja a diáklányt, jövőre viszont nagy a tét, ha sikerül az első tízbe kerülnie, egyetemi felvételt nyert. Az ELTE-re készül, természetesen informatikus, pontosabban médiainformatikus, szoftverfejlesztő, webszerkesztő szeretne lenni.

A számítógép és az internet – mint a legtöbb fiatalnak – neki is hétköznapi dolog. Már kislányként is része volt az életének, a györkönyi művelődési központban, amelyet édesanyja vezet, mindig a számítógépek körül sertepertélt. Általános iskolás korában is próbára tette már magát informatika versenyen, a legszebb eredmény egy országos harmadik helyezés volt.

A Junior Internetről elmondta, hogy a webdesing kategóriában is nevezett a honlapjával, de – úgy tűnik – kissé elnézte a kiírást, mert mások képekkel neveztek. A pályamunkák beadásának határideje előtti utolsó este lefekvéskor – hogy ne legyen lelkiismeret-furdalása – írt még egy rövid fogalmazást, amiről édesanyjának is csak az eredményhirdetéskor jegyezte meg: „ja, amúgy egy esszét is írtam”. Nem csoda hát, hogy meglepődött, amikor kiderült, második díjat nyert vele.
Livi szerint az internet fantasztikus dolog, lehetővé teszi a kapcsolattartást, információszerzést, és még megannyi előnye van. Hátránya viszont – mondja – semmi, ő legalábbis odafigyel arra, hogy ne menjen valós kapcsolatai rovására. Nem csak a computer és net köti le az idejét, imádja a macskákat – négy van belőle – rajzol és koncertre megy, mert hogy a metál zene rajongója.

Az internetről szóló dolgozatát pedig ezekkel a mondatokkal zárta: „Mióta az interneten kapcsolatba kerültem emberekkel a legnagyobb álmaim válnak valóra. Azóta elbújt a szomorú kislány, aki sose mosolyog, ha mégis visszatér, a barátok mindenben segítenek. Imádom! :)”