Szolidaritási menet a földrengés-károsultakért

Szolidaritási nyilatkozatot fogalmaztak és küldtek Fukusimába a paksi atomerőmű dolgozói és egy úgynevezett szolidaritási menettel demonstráltak japán kollégáik mellett, akik részt vesznek a földrengés és szökőár által okozott atomerőművi károk felszámolásában.

Fotó: Molnár Gyula

Szerdán, a délelőttös műszak végeztével gyülekeztek az atomerőmű északi bejárójánál azok a munkavállalók, akik csatlakozni akartak a 4000 lépés a fukusimai atomerőmű munkavállalói mellett mottójú sétához. Körülbelül kétszázan gyűltek össze, majd rendőri biztosítás mellett indultak el Paks felé, a megmozdulás mottóját tartalmazó transzparensekkel.

A paksi atomerőmű északi bejárójától mintegy két kilométert tettek meg gyalogosan, itt Weisz Mátyás, a szolidaritási akció egyik szervezője felolvasta a korábban, közösen megfogalmazott levelet és nyilatkozatot, amelyet ezek után – immár nem gyalogosan – egy négytagú küldöttség vitt Budapestre Ito Tetsuonak. Japán magyarországi nagykövetét arra kérik, hogy juttassa el a nyilatkozatot, s a támogatásaként összegyűjtött több mint ötszáz aláírást Fukusimába. A levélben egyebek között az áll, hogy fejet hajtanak, tiszteletüket és elismerésüket fejezik ki heroikus küzdelmük előtt, amelyet a katasztrófa elhárítása okán folytatnak az embertársaik, a szűkebb és szélesebb környezeti szennyezések lokalizálása, megszüntetése érdekében. Mint írták, bíznak abban, hogy kollégáik és a japán nép áldozatvállalása eredménnyel jár és rövid időn belül sikerül a bajbajutottakat megsegíteni, a károkat elhárítani.

Lőrincz László a megmozdulás másik szervezője elmondta, hogy munkavállalók vetették fel, hogy szervezzenek valamilyen, együttérzésüket kifejező akciót. Több ötlet közül döntöttek a szolidaritási menet mellett. Hozzátette, a paksi atomerőműben dolgozók élénken figyelik a Japánt sújtó természeti csapás híreit, ezen belül az atomerőműveket ért katasztrófáról szóló információkat. – Az elhárításban közvetlenül segíteni nem tudunk, de szó nélkül se tudunk elmenni az események mellett – áll a paksiak levélben. Ezt megerősítette Gál Rezső, az Egyesült Villamos-energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, aki szintén részt vett a demonstráción. Hozzátette, hogy, amit japán kollégáik tesznek, tiszteletreméltó és példamutató.