Berlinben járt a jubiláló orosz klub

Alapításának tizedik évfordulóját ünnepli idén a Paksi Orosz Klub. Az elnök, Kern Tatyjána felidézte, hogy eleinte teázni jártak össze a Pakson élő orosz hölgyek. Nyolcan voltak akkor, s egy ilyen alkalommal felvetették, érdemes volna a családokat is összehozni. A klubnak azóta megtöbbszöröződött a létszáma: 78 „teljes jogú” tagja mellett a gyerekekkel, szimpatizánsokkal 150–160-ra tehető a létszám. A klub törzsgárdáját az orosz hölgyek és magyar férjeik alkotják, ugyanis Paksra elsősorban hölgyek érkeztek az egykori Szovjetunióból. Két kivétel van: Szergej, aki ukrán, és részt vett az atomerőmű építésében, illetve Matvijan Vlagyimir, aki 1990-ben érkezett az oroszországi Voronyezs megyéből. Az első „fecskék” 30-35 éve érkeztek – természetesen – az atomerőműnek köszönhetően, a tagok többsége egyébként ma is az erőműben dolgozik.

A klubtagok célja alapvetően az, hogy megmutassák, milyenek az orosz emberek – nem azt, amit a politika mutat –, az orosz konyha, az orosz kultúra, húzta alá Tánya. Hozzáfűzte, nagyon sokat tettek és igyekeznek tenni azért, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, érdemes partnerként, barátként, klubtársként együtt élni velük. A klub elnöke saját tapasztalatai alapján is állítja, befogadták őket, s ők már idetartoznak. Többségük már magyar állampolgár, és Magyarországot, Paksot otthonának tekinti.
Kern Tánya nagy eredménynek tekinti a politikai konszolidációt, illetve azt, hogy négy éve az orosz kormány támogatásával létrejött egy koordinációs bizottság budapesti központtal, amely összefogja a Magyarországon élő oroszok közösségeit. Paksihoz hasonló szervezet tizenöt városban működik. Közös céljuk, amit a paksi klub elnöke sajátjának tekint, hogy az oroszok bekerüljenek a kisebbségek közé.

Fotó: Wollner Pál

Az elmúlt tíz év programokban is bővelkedett, kiállításokat, kirándulásokat, utazásokat szerveztek, utóbbiakon paksiaknak is lehetőségük nyílt megismerni Oroszországot. Ezt a klub egyik magyar tagja, Wollner Pál is megerősíti. Mint elmondta, néhány éve éppen azért csatlakozott a társasághoz, hogy megismerje az orosz gasztronómiát, kultúrát és Oroszországot. Hatalmas világvárosai, a múzeumaiban felhalmozott kincsek, a gyönyörű tájak egyenesen lenyűgözik. A klub életéről is dicsérően beszélt Wollner Pál, mint mondta, minden évben diákokat visznek Voronyezsbe, rendeznek teremfoci-bajnokságot. A klubfoglalkozásokról elárulta, hogy a belépődíj egy nemzeti étel, így neki lehetősége nyílt megkóstolni a specialitásokat, köztük például a szoljankalevest. A klub legutóbbi programjáról is Wollner Pál számolt be lapunknak. Elmondta, hogy május 9-én, a győzelem napján Berlinben jártak és megkoszorúzták az ott lévő orosz hősi emlékművet, ami szavai szerint különleges élmény volt.