Tízéves az ESZI alapítvány

Tíz éve jött létre az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány, mikor a törvényi változások miatt vállalati iskolaként nem működhetett tovább az Energetikai Szakközépiskola. A kuratórium első elnöke Hamvas István volt, őt dr. Kiss Mihály követte, majd Horváth Miklós, aki megkötötte azt a tartós adományozási szerződést, amely ma is – 2013-ig – keretet ad a Paksi Atomerőmű Zrt. és az intézmény kapcsolatának. Jelenleg Mittler István áll a kuratórium élén, aki eredetileg maga is pedagógus. Csakúgy Horváthné Szűcs Marianna, az ügyvivő szervezet maroknyi csapatának szervezője, aki elmondta, hogy a diákokért dolgozni örömet jelent számukra. Legfontosabb feladatuk ugyanis biztosítani a megfelelő körülményeket az oktatáshoz. Munkájuk egyébként sokrétű az épületek fenntartásától vállalkozói tevékenységen át az ösztöndíjak biztosításáig. Példaként említette, hogy az alapítvány feladata a kollégium és a sportcsarnok szabad kapacitásainak értékesítése. Azt is kiemelte, hogy az alapító paksi atomerőmű támogatásán és az állami normatíván túl pályázati források kiaknázásával is gyarapítják forrásaikat. Az iskola és az épületek 25 évesek, rájuk fér a felújítás, mutatott rá az ügyvezető mondván, hogy hála az alapítónak a sportcsarnok teljes felújításon esik át. A hétvégi Gastroblues Fesztiválra ideiglenesen birtokba is veszik, de átadását későbbre, augusztus végére tervezik, amikor is az iskola alapításának 25. évfordulójáról is megemlékeznek. Felújítják a főépületet is, ami azzal jár, hogy ki kellett irtani a falakat beborító vadszőlőt. – Nemcsak az épületek, a növényzet is elöregszik, sok gondot okozott a vadszőlő és a felújítást is lehetetlenné teszi – vázolta Horváthné Szűcs Marianna hozzátéve, hogy természetesen, miután befejeződött a bádogozás, festés, új növényzetről is gondoskodnak majd.

Fotó: Babai István

Horváthné Szűcs Marianna arról is beszámolt, hogy intézményükben összetett ösztöndíjrendszert működtetnek. Lehetőség van szociális okok miatt igényelni, de tanulmányi, sportteljesítményért, sőt újabban már nyelvvizsgáért is kérhető ösztöndíj. Az elmúlt tanév során 5-6 millió forintot fordítottak ösztöndíjra, 168 diákot kiváló tanulmányi és sporteredményért támogattak, nyelvvizsgáért negyvenhármat.

Horváthné Szűcs Marianna azt mondta, hogy míg az oktatásra az a jellemző, hogy mindig minden változik, iskolájuk abban a nagyon szerencsés helyzetben van, hogy a fenntartó Paksi Atomerőmű Zrt. és most már a Magyar Villamos Művek Csoport folyamatosan magas színvonalat, nagyon jó körülményeket biztosít. A munkakörülmények jók, az ESZI pedagógusai nagyon sokat tesznek azért, hogy eredményes munka folyjon a falak között és az állandó túljelentkezés miatt minőségi diákcsapat jellemzi az iskolát. – Minden adott ahhoz, hogy ez egy jó iskola legyen és mi jól érezzük magunkat – összegezte az ügyvezető.

Az idén tízéves ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ebben a tanévben ESZI-Ecset néven kerttervező pályázatot hirdetett. A kuratórium elnöke, Mittler István szeretné, ha nemcsak az épületek, hanem az udvar is megújulna, mégpedig úgy, hogy az élhetőbb, a diákok számára kényelmesebb, használhatóbb lenne, ezért kérték ki pályázat formában a véleményüket. Nemcsak az ESZI, hanem a szomszédos Vak Bottyán Gimnázium tanulói számára is lehetővé tették a részvételt, akik ezzel a lehetőséggel éltek is. A pályázatot Ulbert Mónika tizedik évfolyamos tanuló nyerte, második helyen Ritter Kristóf végzett, a harmadik díjat Simon Petra nyerte el, mindhárman Takács Éva rajztanár tanítványai.