Évi ötszázmillióról dönt az új alapítvány

Új térségfejlesztési alapítványt hozott létre a Paksi Atomerőmű Zrt. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma csütörtökön délután az Erzsébet Nagy Szállodában tartotta alakuló ülését, amelyre annak a Paks, Kalocsa és Szekszárd környéki negyvenegy település polgármestereit is meghívták, amelyek pályázati úton részesülhetnek abból az évi ötszázmillió forintból, amelyet az atomerőmű az alapítványnak juttat.

A kuratórium elnöke, Hamvas István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója, tagjai: Felkai György, dr. Kereki Ferenc, dr. Rappai Gábor és dr. Szmola J. Ernő tegnap nyilvános ülésen elfogadta a szervezet alapdokumentumait és arról is döntött, hogy idén egyszer, a következő években kétszer lehet pályázni. A mostani határidő augusztus 31-e.

Fotó: Molnár Gyula

Az alapítvány működési területe a paksi és kalocsai kistérség mellett a szekszárdi kistérség Paks felé eső, északi része, összesen negyvenegy települések. Ezek önkormányzatai, valamint az érintett megyei önkormányzatok valamint gazdálkodó szervezetek juthatnak vissza nem térítendő forráshoz térségfejlesztésre, életminőség emelésre, munkahelyteremtésre.

Mind az önkormányzatok, mind a cégek pályázhatnak támogatott uniós programok önerejére. Továbbra is kiemelt cél, hogy az atomerőmű az alapítvány által elősegítse a vállalkozások fejlesztése mellett új munkahelyek létrehozását.

Kihasználva az alkalmat, hogy az atomerőmű környezetében fekvő települések vezetőinek zöme részt vett az ülésen, Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a célzott biztonsági felülvizsgálatról, közismert nevén stressztesztről is beszélt.

Azt mondta, úgy gondolja, hogy a nukleáris technológia már bizonyította biztonságos mivoltát, egy szinte példátlan nagyságú természeti katasztrófa miatt nem szabad lemondani róla, de a tanulságokat le kell vonni. Éppen ezt célozza a célzott felülvizsgálat, amely során arra keresnek választ, hogy az úgynevezett kulcsesemények, például extrém időjárási körülmények, földrengés előfordulási lehetősége mekkora, milyen okok vezethetnek az ilyen eseményekhez, milyen módon lehet azokat megelőzni, elhárítani, s amennyiben ez nem sikerülne, hogyan lehet a következményeket kezelni.

Mi úgy gondoljuk, hogy teljesíthetőek lesznek a követelmények, a paksi atomerőműnek minden szempontból kellő tartalékai vannak, mondta Hamvas István. Felvázolta az elmúlt években végrehajtott biztonságnövelő intézkedéseket és arról is beszélt, hogy van súlyos baleset kezelési programjai is az atomerőműnek, de most újra elemzéseket végeznek, hogy feltárják szükség van-e további intézkedésekre, ahhoz, hogy kezelni tudjanak például olyan helyzetet, amikor a teljes villamos táplálást elveszítik, megolvad a reaktorban lévő fűtőanyag, vagy nem tudják a reaktorhűtést biztosítani.

A felülvizsgálat előrehaladásáról folyamatosan jelentést készítenek az Országos Atomenergia Hivatalnak és a mostanihoz hasonló módon a közvéleményt is tájékoztatni fogják. Az atomerőműnek a végleges jelentést október 31-ig kell benyújtania a nukleáris hatóság számára, mondta Hamvas István hozzáfűzve, hogy minden felülvizsgálattal kapcsolatos adatot nyilvánosságra hoznak.