Ismét kisfilmet forgatnak a paksi filmesek

Fotó: Tóth András (zomfoto.hu)

Forgatással és az ég kémlelésével teltek az elmúlt napok munkatársaink, Babai István és Kövi Gergő, valamint az általuk toborzott stáb tagjai számára. A szerzőpáros – ahogyan emlegetni szoktuk őket – idénre is beütemezett egy kisfilmet, mégpedig előzetes elképzeléseik szerint egy forgatási szempontból egyszerűbbet az eddigieknél. Ez az elképzelésük nem vált valóra, napi három-négy órás alvás mellett dolgoztak keményen, de az anyag nagy része már dobozban van annak ellenére, hogy az időjárás sok aggodalomra adott okot. Az eső végül is csak hátráltatta, de nem akadályozta meg a munkát, amiben nagy szerepe van a szereplők – és a forgatócsoport – hősies kitartásának. Ez különösen annak tükrében szép teljesítmény, hogy éjszaka készült a felvételek többsége, köztük a vizes jelenetek is, amelyeket a Szelidi tónál vettek fel. A forgatások további helyszíne – csakúgy, mint az eddigi moziknál – Pakson volt, a stáb a buszpályaudvaron, az Erzsébet Nagy Szállodában, a gesztenyesoron és a lakótelepen is feltűnt.

Fotó: Tóth András (zomfoto.hu)

Babai István azt mondta, korábbi filmjeikből okulva, tanulva folyamatosan fejlesztik technikai eszközparkjukat és elméleti tudásukat. A videókamerákat fényképezőgépre cserélték, hogy egyedibb képi világot érjenek el. A filmről szólva Kövi Gergő számolt be arról, hogy kettejük ötlete alapján Babai István írta a forgatókönyvet. A történetéről nem árult el sokat, mint ahogyan a cím – Tubifex – sem, már csak azért sem, mert egyelőre csak munkacíme van a produkciónak. A főszerepeket két kaposvári színész, Krajcsi Nikolett és Formán Bálint játssza, de egy epizódszerep erejéig feltűnik majd Réti Barnabás is. A csapat egy másik új taggal is kiegészült: a kamerák mögött Babai István mellett, aki társrendező is, feltűnt Polgár Tamás, aki az elmúlt időszakban egyebek között Londonban gyarapította tapasztalatait. A produkciót egyelőre még nem ismerheti meg a közönség, mert az utómunkák, például az utószinkron hátra van. Kövi Gergő hozzátette, kemény munka volt, de flottul ment minden, és azzal váltak el, hogy fognak még együtt dolgozni.

Babai István és Kövi Gergő eddigi filmjeit több fesztiválon díjazták már, Legutóbbi alkotásuk, a Konstans Veszprémben és Tallinnban is elismerést vívott ki. Ám ők nem ezt, hanem azt tartják legnagyobb sikernek, hogy  a Konstans című alkotásukat az egyik videómegosztón már több mint 26 ezren látták. A most forgatott kisfilmnek hasonló sorsot szánnak: közzéteszik az interneten és fesztiválokra nevezik, ha elkészül. Sorsát a facebook.hu közösségi portálon is követhetik az érdeklődők.