Negyedszázados az Energetikai Szakközépiskola

Huszonöt év telt el azóta, hogy az akkori miniszter ünnepélyesen átadta a paksi atomerőmű műszaki szakközépiskoláját. Akkor 137 diák ült be az iskola padokba, amelyeket azóta 3115-en koptattak. Az alapítás huszonötödik évfordulóját kétnapos rendezvénnyel ünnepelték hétvégén. Szombaton a volt és mostani diákokat várták kiállításokkal, előadásokkal, vetélkedőkkel, koncertekkel, pénteken a kollektíva jelenlegi és egykor volt tagjait, a város, a Paksi Atomerőmű Zrt., a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., az energetikai szektor vezető képviselőit hívták meg.

Fotó: Molnár Gyula

További fényképekért kattintson a fotóra!

Az ünnepségsorozat nyitányaként Nagy Sándor, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese átadta a cégcsoport ajándékát, két szolárparabolát, amelyek – mivel a használatimelegvíz-előállításban és fűtésben kapnak szerepet – csökkentik az intézmény költségeit, lehetőséget biztosítanak arra, hogy az Energetikai Szakközépiskolában tanulók a gyakorlatban is megismerkedjenek a napenergia hasznosításával. A megújuló energia használatát az MVM Zrt. nagyon fontos stratégia célnak tartja csakúgy, mint a nukleárisenergia-termelés szinten tartását, hangsúlyozta Nagy Sándor. Azt is elmondta, hogy a villamosenergia-ipar eddig is számított az ESZI-re, mely fontos pillére volt a szakember-utánpótlás biztosításának, ám a jövőben még nagyobb szerepet kap az iskola, mert az  üzemidő-hosszabbításhoz, az új blokkok üzembe helyezéséhez, illetve üzemeltetéséhez a kutatók, gyártók, tervezők, üzemeltetők, karbantartók számítanak az itt képzett szakemberekre. Ezt a gondolatot az ünnepségen jelenlévő Kovács Pál is hangsúlyozta. Az energetikáért felelős helyettes államtitkár az iskolát a magyar energetikai szakemberképzés elit bázisának nevezte. Azt mondta, kiválósága abban rejlik, hogy az elméleti tudás mellé a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére is lehetőséget teremt.

– Bízom benne, hogy az iskola oktatói és diákjai átérzik annak a felelősségét, hogy Magyarország számára ilyen fontos projekt előkészítésében és megvalósításában vehetnek részt – utalt az atomerőművet érintő stratégiai célokra, amelyek kivitelezése, mint mondta, nem képzelhető el megfelelő humánerőforrás nélkül.

A jubileumi ünnepségen Hamvas István, a PA Zrt. vezérigazgatója adta át a teljes körűen felújított sportcsarnokot. Azt mondta, emlékszik az időszakra, amikor a nyolcvanas években Pónya József vezetésével küzdelmet kellett folytatni azért, hogy az ország első vállalati iskolájaként létrejöhessen a paksi szakközépiskola. Az alapító támogatásának köszönhetően irigylésre méltó körülmények várták a diákokat, hangsúlyozta. Hozzátette, 25 év elteltével is így van ez, mert a változó körülményekhez és követelményekhez kiválóan alkalmazkodott az iskola kollektívája. A negyedszázada megfogalmazott vezérelv, miszerint „Tanítsd az utódodat”, ma is érvényes, mutatott rá Hamvas István, aki nem csak az atomerőmű vezetőjeként, hanem korábban az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány első elnökeként is „rajta tartotta ujját az ESZI pulzusán”. Ez utóbbi mondat már annak a gondolatsornak a része, amelynek kíséretében Szabó Béla igazgató átadta az iskola kitüntetését Hamvas Istvánnak. A hat éve alapított ESZI-gyűrűt rajta kívül Szabóné Horváth Piroska titkársági előadó kapta meg, aki 1995 óta dolgozik az iskolában, s hatékonyan támogatta a munkaközösségek, a tanárok és az iskolavezetés munkáját. – Munkaidejét nem az óra, hanem a feladatok határolták be – mondta róla az iskola vezetője. Elismerést kapott még Káspári Tamás matematika–kémia szakos tanár, aki 22 éve tagja a tantestületnek. Munkáját felelősségteljesen végzi, kiváló a kapcsolata a diákjaival is. Együttműködésére, segítségére mindig számíthatnak tanulói, indokolta Szabó Béla.

Juhász Istvánné, Muck Pálné, Tormáné Győrfi Éva, Lacza Csaba, Ludányi János, Nepp József, Pupp Ferenc, Szabó Béla és Szabó Sándor emlékérmet és oklevelet vehetett át Mittler Istvántól, az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumának elnökétől a jubileumi ünnepségen. Ők kilencen alapítás óta dolgoznak az Energetikai Szakközépiskolában.