32 között Berkes a Sakk Világkupán

Fotó: World Chess Cup

Polgár Judit és Berkes Ferenc remizett, míg Almási Zoltán kikapott szerdán az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló kieséses rendszerű Sakk Világkupa második fordulójának első napján. A győztes mérkőzéssel Berkes a sötét bábukat a 32 közé vezette, a második forduló visszavágóit csütörtökön rendezik.

Hanti-Manszijszkban szombaton este látványos megnyitóval és sorsolással kezdődött meg a kieséses rendszerű sakkviadal. A szibériai olajváros negyedszer rendezi meg a nagyszabású versenyt, amely az eddigi legerősebb mezőnyű, írja a sakkblog.hu. Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedvezően indultak hazai nagymestereink játszmái, ugyanis Almási Zoltán és Berkes Ferenc világossal könnyen nyerte meg első partiját, Polgár Judit sötéttel rajtolt sikeresen. Az egyetlen csalódást Lékó Péter világossal elszenvedett veresége jelentette, az amerikai Samuel Shankland kihasználta a magyar időzavarban elkövetett hibáit. A második partit mindig ellenkező színelosztással játsszák, 1-1 esetén rájátszás dönti el a továbbjutást. Berkesért legközelebb csütörtökön izgulhatunk a második forduló visszavágóján, ahol a paksi versenyző ismét világos bábukkal küzd. A tét nem kicsi, ugyanis a világkupa első három helyezettje világbajnokjelölt lesz.

A játszmák során a résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a befejezésig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extra idő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén két 25 perces rapidparti következik, plusz 10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartikkal folytatódik a csatározás, maximum öt kétjátszmás meccsig. A verseny párosítását a július 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el. Magyar idő szerint 11 órakor kezdődnek a fordulók, a hivatalos honlapon (http://chess.ugrasport.com) élőben követhetőek az események.