Startol a népszámlálás

A napokban minden háztartásba eljut a népszámláláshoz szükséges iratcsomag, a lakosok pedig dönthetnek: számlálóbiztossal, vagy nélküle kívánják kitölteni a kérdőíveket. Először nyílik arra lehetőség a népszámlálások történetében, hogy interneten válaszoljanak.

Szeptember 27-től kezdődően kereshetik a postaládában a népszámlálási csomagot, amelyben a személyre vonatkozó kérdőív mellett egy lakásra vonatkozó is található, ezen pedig egy azonosító- és egy belépési kód. Utóbbiakra akkor van szükség, ha interneten kívánják kitölteni a kérdőíveket – erre október 1. és 15. között lesz módjuk. A helyes kitöltésről a válaszadó interneten visszaigazolást kap – csak ebben az esetben érvényes a válaszadás. A válaszadásnak három módja van: az előbb említett elektronikus mellett a másik lehetőség a hagyományos mód, azaz a számlálóbiztos tölti ki, illetve önállóan is kitölthetik – de ekkor is a számlálóbiztos gyűjti be a kérdőívet.

Fontos tudnivaló, hogy a kérdőíveket háztartásonként mindenki azonos módszerrel: interneten, vagy papíron önállóan, avagy interjú keretében töltheti ki. A válaszadás névtelen, a népszámlálásban résztvevőket pedig szigorú titoktartás köti. A cenzus célja nem az, hogy egyes személyekről gyűjtsön adatokat, hanem hogy a lakások és a népesség legfontosabb jellemzőiről adjon információt.

Országszerte csaknem 40 ezer számlálóbiztos, közel 5 millió címet keres fel a napokban. A számlálóbiztosok névre szóló, sorszámmal ellátott, a jegyző által aláírt plasztikkártyával igazolják, hogy megbízatásuk e munkára szól. A válaszadás kötelező (kivéve a nemzetiség, vallás, tartós betegségre vonatkozó kérdéseket) – kérik, hogy segítsék a számlálóbiztosok munkáját.